După scandalul câinilor omorâţi cu brutalitate la Botoşani, un alt comportament al unor semeni de-ai noştri riscă să ne aducă pe primele pagini ale presei internaţionale, zugrăviţi ca nişte barbari. Caii semisălbatici din Delta Dunării au devenit ţinta unor societăţi comerciale care, după crearea unei aparente legalităţi, au trecut la prinderea şi trimiterea animalelor la abatoare. Caii sunt prinşi şi trataţi cu o brutalitate ieşită din comun, unii dintre localnici sunt convinşi să şi-i asume apoi să-i cedeze celor care coordonează acţiunea, fiind trimişi apoi direct la abatoare.
Medicul veterinar Ştefan Răileanu, reprezentantul Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Delta Dunării ne-a povestit ce se întâmplă în Deltă. „După ce sunt capturaţi caii, se trece la ciparea şi împroprietărirea unor localnici cu aceste animalele. Sunt oameni care nu au avut niciodată cai şi care nu au nevoie de cai. Apoi aceşti oameni cedează caii celor care organizează acţiunea, sub această legalitate creată sunt trimişi la abatoarte“, a explicat medicul Răileanu pentru De Ce News.
Felul în care se face această capturare este unul de-a dreptul inuman. „Sunt strânşi în nişte ţarcuri prost construite şi foarte neîncăpătoare. Sunt aduşi împreună cai din grupuri diferite, care se iau la bătaie. O bătaie între doi armăsari din grupuri diferite a durat chiar şi 16 ore în continuu. SUnt cai fracturi, cu răni în sânge, ba chiar am văzut unul care a rămas fără un ochi. Sunt iepe care au născut prematur din cauza loviturilor şi a şocului. Sunt câte şapte - opt bărbaţi cu bâte mari care coordonează această acţiune din ţarcuri“, ne povesteşte Ştefan Răileanu. Şi cum capturarea cailor semisălbatici nu este un lucru prea uşor, animalele sunt hărţuite cu motociclelete, în condiţiile în care accesul oricărui vehicul în Rezervaţia Biosfera Delta Dunării, în special în zona Pădurea Letea, se face numai cu permisiune specială. De la Rezervaţia Rezervaţia Biosferei - Delta Dunarii nu am reuşit să aflăm, până la ora publicării acestui articol, dacă s-au cerut şi s-au eliberat permise pentru a intra cu motocicleta în Pădurea Letea, pentru acţiunea de prindere a cailor sălbatici.
Vasile Gudu, prefect al judeţului Tulcea, a declarat că firme din Deva şi Botoşani au cumpărat de la proprietarii din Delta Dunării cai semisălbatici şi îi duc la abatoarele specializate în procesarea cărnii de cal din aceste localităţi. „Acţiunea este legală şi se derulează, de mai multe luni, sub coordonarea Direcţiei Sanitar-Veterinare Tulcea“,a declarat prefectul de Tulcea.
De la DSVSA Tulcea am aflat că, într-adevăr, caii sunt strânşi de câteva societăţi comerciale. „Este o acţiune benevolă de cedare a cailor crescuţi de proprietarii lor în semisălbăticie. Dacă un om vine şi spune că e calul lui, nu poate fi contrazis. Sunt cedaţi unor societăţi comerciale iar noi doar le facem analizele şi spunem care sunt sănătoşi şi care nu“, ne-a declarat directorul executiv al DSVSA Tulcea, Marinela Tertiş.
Citeşte şi:
Poliţia rutieră, rugată de Poliţia Animalelor să oprească în trafic tirurile cu caii de la Letea
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News