Burse pentru elevii cu media 10 la Bacalaureat și Evaluarea Națională. Câţi bani vor primi

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Iată câţi bani vor primi cei mai sârguincioşi elevi ai României care vor lua 10 la BAC şi la Evaluarea Naţională!

Ministerul Educației a anunțat faptul că a fost avizat un proiect prin care se vor acorda 5.000 de lei pentru media 10 la Bacalaureat și 2.000 de lei pentru media 10 la Evaluarea Națională.

Proiectul de Hotărâre de Guvern privind acordarea de stimulente financiare celor 558 de absolvenți de gimnaziu și liceu care au obținut media 10 la examenele naționale din sesiunea iunie – iulie a fost avizat în Comisia de dialog social.

Proiectul constă în susținerea activității de înaltă performanță din învățământul preuniversitar și presupune premierea absolvenților de liceu și gimnaziu care au obținut media 10 la Bacalaureat, respectiv media 10 la Evaluarea Națională, potrivit portalinvatamant.ro.

Concret, proiectul prevede acordarea de:

– stimulente financiare în valoare de 2000 de lei fiecărui absolvent al clasei a VIII-a care a obținut media 10 la evaluarea națională, sesiunea 2023.

– stimulente financiare în valoare de 5000 de lei fiecărui absolvent de liceu care a obținut media 10 la examenul național de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2023.

Potrivit cifrelor oficiale de la Ministerul Educației, în anul 2023, un număr de 92 absolvenți de liceu au obținut media 10 la examenul de Bacalaureat (78 la examenul național bacalaureat și 14 la examenul de bacalaureat german), sesiunea iunie-iulie 2023, iar 466 absolvenți de clasa a VIII-a au obținut media 10 la Evaluarea Națională.

Sumele necesare acordării stimulentelor financiare pentru absolvenții de notă 10 se alocă din bugetul aprobat pe anul 2023 Ministerului Educației.

Olimpicii internaționali vor primi burse de până la 3.000 de lei pe lună

Elevii din preuniversitar vor primi din toamnă burse mai mari, sumele fiind între 300 și 3.000 de lei pe lună. Cei mai mulți bani vor primi elevii care iau primul loc la fazele internaționale ale concursurilor și olimpiadelor internaționale, potrivit Edupedu.

Bursele sociale și cele tehnologice se pot cumula cu orice alt tip de bursă, scrie Edupedu. Astfel, un elev cu bursă tehnologică și socială care ia locul I la un concurs internațional ar putea primi 3.600 de lei lunar.

În cazul elevilor olimpici internaționali, aceştia vor primi bursele și în funcție de locul pe care îl câștigă. Astfel, cei care participă la olimpiadele școlare internaționale, respectiv la campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației și la Jocurile Olimpice în parteneriat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român și obțin locul I primesc 3.000 de lei lunar, cei care iau locul al ÎI-lea primesc 2.250 de lei pe lună, cei de pe locul al III-lea 1.500 de lei. Pentru mențiune se dau 750 de lei pe lună.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel