Bucuresti Centenar

EXCLUSIV  București. Ocupația germană, colaboraționiști. Majuru: A fost o vânătoare după 1918

Adrian Majuru, managerul Muzeului Municipiului București, prezent vineri la Interviurile DC News, a vorbit despre ocupația germană a Bucureștiului.

Istoricul a vorbit la DC News despre colaboraționiști. Mai exact, despre cei care au ales să colaboreze cu puterea germană de ocupație și despre pedepsele lor după revenirea la București, în 1918, după doi ani de exil, a Regelui Ferdinand, Reginei Maria și administrației.

„A fost o vânătoare de colaboraționiști. Inclusiv profesorul de anatomie Francisc Rainer a trebuit să ia niște înscrisuri de la superiorii lui au fost în București pe zona medicală, care să ateste fidelitatea lui față de statul român.

Nu poți fi cu ambele capete. În interiorul unei țări ocupate nu poți juca un dublu rol. Marghiloman a fost lăsat cu un rol clar și cu delegare. Așa se procedează”, spune Adrian Majuru la DC News.

Întrebat dacă a suferit după 1918, Adrian Majuru a precizat că: Nu i-a fost ușor, dar a fost tolerat. Viața lui politică s-a încheiat. Și-a asumat acest rol. Până la urmă a încercat pe cât posibil să pacifice teritoriul, să nu fie jaruri și omoruri teribile cum au fost în Serbia care a fost ocupată prin război. Bucureștiul nu a fost singura capitală ocupată. 

Trebuia să fie un pol de putere care să negocieze temporizări pentru a îmbunătăți situația populației”, a explicat Adrian Majuru.

Totodată, el a mai precizat că nu poate fi comparabilă situația din București (1916-1918) cu Regimul de la Vichy care a condus Franța în colaborare cu puterea nazistă între 1940 și 1944.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Material realizat prin Programul Cultural București - Centenar cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

Cernauti
Ucraina
Budapesta
Basarabia
Chisinau
Transilvania Odesa
Arad
Oituz
Cenade
Alba Iulia
Marasti
Marasesti
Sibiu
Lugoj
Dobrogea
Bucuresti
Timoc
Bulgaria

Click pe marcajele de pe hartă pentru a vedea articolele legate de acel loc.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel