Brexit. Londra anunţă accelerarea negocierilor cu UE

Brexit
Brexit

 Negociatorii europeni şi britanici se vor reuni de două ori pe săptămână în septembrie pentru a încerca să ajungă la o înţelegere privind condiţiile divorţului dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană, prevăzut pentru 31 octombrie, a anunţat joi ministerul pentru Brexit, notează AFP. 

'Reuniuni tehnice' vor putea fi adăugate celor două întâlniri săptămânale, care vor continua în perioada suspendării Parlamentului de la Westminster între a doua săptămână din septembrie şi 14 octombrie, a precizat ministerul britanic. 'Dacă am fost încurajat în ultimele săptămâni de discuţiile mele cu lideri europeni legate de dorinţa de a aborda soluţii alternative la plasa de siguranţă antidemocratică, a sosit vremea ca cele două părţi să accelereze ritmul', a declarat premierul Boris Johnson într-un comunicat.

Această plasă de securitate, sau 'backstop', este clauza din acordul de retragere ce are drept scop prevenirea reintroducerii post-Brexit a unei frontiere fizice între Republica Irlanda - ţară membră a Uniunii Europene - şi provincia britanică Irlanda de Nord. Ea prevede că, în lipsa unei soluţii mai bune la finalul unei perioade de tranziţie, Regatul Unit rămâne în întregime într-un 'teritoriu vamal unic' cu UE.

Boris Johnson: Regatul Unit va părăsi UE pe 31 octombrie

Boris Johnson vrea să elimine această dispoziţie, deoarece ar împiedica Regatul Unit să urmeze o politică independentă în domeniul comercial, fiind supus în continuare regulilor europene.

'Sunt necesare reuniuni şi discuţii suplimentare dacă dorim să avem o şansă de a ajunge la o înţelegere asupra unui acord pentru ieşirea noastră de la 31 octombrie', a insistat el. Boris Johnson a afirmat că ţara sa va părăsi Uniunea Europeană la acea dată, cu sau fără un acord de retragere. Cel negociat de fostul premier britanic Theresa May a fost respins de trei ori de Parlamentul de la Westminster. Regatul Unit a făcut astfel cunoscut că va trimite ca reprezentanţi la Bruxelles specialişti în problema frontierelor şi politici comerciale pentru a-i acorda ajutor lui David Frost, consilierul lui Boris Johnson.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel