Brexit. Îngrijorare în Marea Britanie

brexit
brexit

O ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord ar avea un impact negativ în domenii de cercetare precum tratamentul împotriva cancerului sau lupta împotriva schimbărilor climatice, atrag atenţia mai multe grupuri de universităţi din Regatul Unit. 

O ieşire brutală din UE ar putea conduce la 'o întârziere din punct de vedere academic, cultural şi ştiinţific, din care ar fi necesare decenii pentru a ne reveni', afirmă într-o scrisoare deschisă publicată vineri responsabili ai Universities UK, Russell Group, Guild HE, Million Plus şi University Alliance, transmite AFP. 

'Cei 50.000 de angajaţi ai noştri proveniţi din Uniunea Europeană şi cei 130.000 de studenţi ai noştri din UE, fără a mai vorbi de cei 15.000 de studenţi britanici care învaţă în Europa, încep noul an într-o incertitudine considerabilă în ce priveşte viitorul lor', scriu responsabilii universitari. În cazul unei retrageri din UE fără un acord, 'legăturile esenţiale în materie de cercetare vor fi compromise, de la noi tratamente împotriva cancerului până la tehnologii de combatere a schimbărilor climatice. Valoroasele schimburi de studenţi, de personal şi de cunoştinţe vor fi serios afectate', adaugă semnatarii. 

Numărul studenţilor din UE înscrişi în anul universitar 2018/19 a scăzut cu 3%

'Avem unul din cele mai bune sisteme de cercetare din lume, atragem universitari străluciţi, cei mai buni studenţi şi parteneriate mondiale, iar acest lucru nu trebuie compromis printr-un Brexit fără acord', a declarat Janet Beer, preşedinta Universities UK, citată în comunicat, exprimându-şi temerea că 'universitari şi cercetători de nivel mondial' vor părăsi Marea Britanie pentru ţări cu acces la fonduri UE, dar şi că cei care intenţionau să vină în regat vor renunţa la această idee. 

Potrivit datelor culese în decembrie 2018 de universităţile din Russell Group, numărul studenţilor din UE înscrişi în anul universitar 2018/19 a scăzut cu 3%, iar cel al doctoranzilor, cu 9%. 'Incertitudinea care înconjoară Brexit-ul şi viitoarea relaţie a Marii Britanii cu UE ar putea fi un factor important' care să explice această scădere a numărului de înscrieri, consideră analista Hollie Chandler, citată în comunicatul Russell Group.

Vezi şi: Horoscop, vineri, 4 ianuarie, 2019

Alertă în Thailanda. Sute de turişti blocaţi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel