Borrell: UE va începe demersurile pentru crearea unei misiuni de asistenţă militară pentru Ucraina

Borrell: UE va începe demersurile pentru crearea unei misiuni de asistenţă militară pentru Ucraina - Foto Agerpres
Borrell: UE va începe demersurile pentru crearea unei misiuni de asistenţă militară pentru Ucraina - Foto Agerpres

Miniştrii apărării din Uniunea Europeană au ajuns la un acord pentru a începe demersurile necesare pentru crearea unei misiuni de asistenţă militară pentru Ucraina, a afirmat marţi Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, potrivit Reuters şi AFP.

'Nu este vorba doar de război, ci şi de modul în care este el purtat, de instruirea militarilor', a declarat Borrell presei după o reuniune informală a miniştrilor europeni ai apărării la Praga, Cehia deţinând preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

'Există multe iniţiative de instruire, însă nevoile sunt enorme şi trebuie să asigurăm coerenţa acestor eforturi', a afirmat el.

'Pot spune că toate statele membre sunt de acord în mod clar asupra acestui lucru şi asupra începerii demersurilor necesare pentru a defini parametrii pentru o misiune de asistenţă militară a UE pentru Ucraina', a mai spus şeful diplomaţiei europene.

Borrell, care a organizat reuniunea de marţi alături de preşedinţia cehă a Consiliului UE, a propus această iniţiativă săptămâna trecută. Au fost divulgate puţine detalii, însă, potrivit lui Borrell, soldaţi ucraineni, care luptă împotriva invaziei ruse, ar putea fi instruiţi în statele membre ale UE.

'Este clar că trebuie să fim rapizi şi ambiţioşi'

'Este clar că trebuie să fim rapizi şi ambiţioşi', a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate. Însă, înainte de întâlnire, unii miniştri au fost mai puţin optimişti. 'Rămâne de văzut dacă acesta este cel mai bun mod de a ajuta. Nu sunt atât de sigur', a declarat ministrul luxemburghez al apărării, François Bausch.

'Poate că acest lucru s-ar putea face mai rapid şi mai uşor la nivel bilateral, sub coordonarea UE', a spus el. Ministrul austriac, Klaudia Tanner, a exprimat îngrijorări similare.

'Prima chestiune este să se clarifice dacă o astfel de misiune poate fi cu adevărat creată', a precizat ea, adăugând că misiuni similare au fost desfăşurate în afara UE. 'Din punctul nostru de vedere, numeroase chestiuni rămân fără răspuns', a declarat Klaudia Tanner.

Favorabil proiectului, ministrul slovac, Jaroslav Nad, a precizat că ţara sa este gata să găzduiască astfel de antrenamente. 'Cred că vom găsi o soluţie', a declarat el. Ministrul olandez, Kajsa Ollongren, a subliniat că ţara sa 'va răspunde favorabil' planului lui Borrell.

'Instruim deja soldaţi ucraineni în Olanda'

'Instruim deja soldaţi ucraineni în Olanda', a insistat ea, evidenţiind de asemenea şi o colaborare cu Germania pentru instruirea în deminare. La 24 februarie, Rusia a declanşat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei.

Moscova susţine că este vorba despre o operaţiune militară specială de denazificare a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei. Pentru a se putea apăra, Ucraina se bazează în prezent mai ales pe livrările de armament greu dinspre Occident, notează Agerpres.

Citește și - Ucraina acuză Rusia că a furat între 500.000 şi 800.000 tone de grâne

Ucraina a acuzat Rusia că ar fi furat 'între 500.000 şi 800.000 de tone de grâne', o problemă 'foarte sensibilă' abordată la nivel diplomatic şi judiciar, potrivit ministrului adjunct ucrainean al agriculturii, Markiian Dmitrasevici, care a participat prin videoconferinţă la o conferinţă la Bruxelles, potrivit EFE. 

'Avem diferite estimări (cu privire la furtul de cereale): de la 500.000 de tone la 800.000', a indicat oficialul ucrainean. Viceministrul ucrainean a trecut în revistă dificultăţile cu care se confruntă ţara sa, considerată înainte de război grânarul lumii, pentru a continua să producă şi să-şi exporte producţia în circumstanţele dificile din cauza agresiunii ruse. Pe de o parte, Dmitrasevici a subliniat că rutele maritime iniţiate după acordul dintre Ucraina şi Rusia, graţie medierii Turciei şi ONU, nu pot fi considerate stabile pentru moment.

Pe 'căile solidarităţii', sub auspiciile UE, pentru a putea transporta cereale pe cale terestră, feroviară şi rutieră, viceministrul ucrainean a subliniat că s-au înregistrat 'multe progrese', în special datorită cooperării Poloniei şi României, care au facilitat reducerea birocraţiei pentru a înlesni tranzitul. Totuşi, problemele persistă la export, a recunoscut oficialul ucrainean, referindu-se la pericolul reprezentat de faptul că o parte 'imensă' a teritoriului agricol al ţării a fost minat.

'Toate posibilităţile noastre de deminare sunt utilizate pentru oraşele şi satele unde trăieşte populaţia, iar a doua fază va fi deminarea terenurilor agricole', a spus ministrul adjunct ucrainean, care a adăugat că aceasta 'nu este singura problemă de securitate' cu care se confruntă producătorii ucraineni, afectaţi de asemenea de atacurile ruseşti de la frontieră sau chiar din teritoriile ucrainene care au fost ocupate.

Pe de altă parte, el s-a referit la deficitul de îngrăşăminte şi a indicat că, în pofida faptului că Ucraina încearcă să producă folosind cantităţi mai mici din aceste substanţe, există riscul ca în sezonul următor să fie între 30% şi 60% mai puţin terenuri cultivate. Conferinţa asupra securităţii alimentare, desfăşurată la Clubul de presă din Bruxelles, a abordat impactul invaziei ruse în Ucraina asupra securităţii alimentare globale, notează EFE. Vezi articolul inițial aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel