Bogat sau independent financiar? Iancu Guda: Toţi românii o pot face. Durează 15 ani şi sunt doar două reguli

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Iancu Guda, economist, a explicat care este diferenţa dintre a fi bogat şi a fi independent financiar, dar şi de ce este mai bine să fii în a doua categorie. În plus, spune el, toţi românii pot obţine independenţa financiară, în 15 ani, urmând doar două reguli. 

Întrebat dacă poţi fi bogat fără să fii independent financiar, dar şi dacă viceversa este valabilă, economistul Iancu Guda a explicat de ce a doua variantă este mai valoroasă decât prima. 

"E clar că poţi fi milionar fără să fii independent financiar. Pentru că poţi avea milioane de euro băgate în tot felul de proprietăţi, pasive, maşini, bijuterii, care nu produc nimic, şi trebuie să munceşti în continuare pentru a le întreţine. Deci care e scopul banilor? Să arătăm că stăm într-o casă cât mai mare, cât mai spaţioasă? Din păcate, nu punem banii în mişcare. 

77% din avuţia poporului e blocată în proprietăţi, maşini şi bijuterii. Precum apa în natură, dacă nu se mişcă, nu prosperă. 

Mie mi se pare tristă expresia 'vreau să fiu putred de bogat'. E o prostie, pentru că bogăţia e relativă. Pentru unii şi 10.000 de euro înseamnă bogăţie, iar pentru alţii 2 milioane de euro nu sunt suficienţi. Ne purtăm ca un şoricel care continuu dă la rotiţă ca să întreţină casele, maşinile, etc", a punctat Iancu Guda la Digi24. 

Cum se ajunge la independenţă financiară. Iancu Guda spune că toţi românii o pot face, în 15 ani 

"Independenţa financiară se defineşte în felul următor: Nu mai trebuie să munceşti nicio zi din viaţa ta ca să te întreţii. Independenţa se calculează în timp liber, adică în numărul de luni în care poţi trăi cu randamentul investiţiilor. Dacă ajungi la 12 luni, gândiţi-vă că an de an nu intri în principal. Asta înseamnă ca banii să îţi aducă fericirea. Independenţa financiară te ajută să fii autentic, să faci ce vrei, din plăcere, pasiune, fără să fii obligat să faci pentru a aduce bani acasă. 

Eu am demonstrat matematic. Oricine, indiferent de venituri, poate să ajungă independent financiar în 15 ani dacă respectă două reguli. Prima este să economisească 25% din venituri. A doua este să investească economiile la un randament real de 8%. După 15 ani, din randament vei putea acoperi ceilalţi 75% necesari pentru trai. Trebuie să ne propunem să fim independenţi, nu bogaţi. Oricine poate! 

Dacă veniturile nu îţi permit să economiseşti, atunci trebuie să îţi creşti veniturile. Dar pe măsură ce câştigi mai mult, nu cheltui mai mult, ci investeşti mai mult. Asta e greşeala pe care o fac mulţi", a mai declarat economistul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel