Bihor: Protest pentru imobilul unei primării executate silit

Un grup de circa 150 de localnici din comuna Popești au protestat vineri, în fața sediului Consiliului Județean (CJ), nemulțumiți că imobilul Primăriei locale a fost scos la licitație și trecut în proprietatea unei firme de pază al cărei acționar unic este administrația publică județeană.

Potrivit primarului comunei, Dorin Curtean, sediul primăriei a fost scos la licitație în decembrie 2016, în baza unei sentințe judecătorești de executare silită în favoarea societății comerciale Pază și Protecție Bihor, care are de recuperat de la administrația locală aproape 1,2 milioane lei, reprezentând penalități aferente datoriilor acumulate prin neachitarea serviciilor de pază a comunei.

Fostul primar al comunei a încheiat, în 2005, un contract cu firma de pază a Consiliului Județean, fostul Corp al Gardienilor Publici Bihor, SC Pază și Protecție Bihor și un act adițional potrivit căruia, dacă nu plătesc la timp, suma crește cu o penalizare de 0,5% pe zi.

"Contractul încheiat în 2005 între Primăria Popești și firma de pază nu are decât ștampila Consiliului Local. Nu are niciun număr de înregistrare de la Primărie, este nesemnată de primar, de contabil, de secretar. În condițiile astea, noi am pierdut procesul în instanță și am pierdut clădirea Primăriei comunei Popești. Este de neconceput ca un Consiliu Județean că execute silit un Consiliu Local", a spus primarul Curtean, citează Agerpres.

[citeste si]

Timp de trei ani, în perioada 2009-2011, nu au fost plătite 19 facturi către firmă. Cele două părți au ajuns în instanță, unde societatea de pază a câștigat în mai 2012, definitiv și irevocabil. Deoarece Primăria din Popești nu a reușit să plătească toți banii, executorul judecătoresc a hotărât, în vara anului trecut, să scoată la vânzare sediul administrației locale, singurul cu o valoare apropiată de cea a datoriei.

Clădirea Primăriei — construită în 2012, cu parter, etaj și mansardă — se află, în acest moment, în proprietatea societății de pază. La prima licitație, în decembrie 2016, nu s-a prezentat nimeni, pentru a doua licitație, prețul de vânzare al Primăriei, estimat la 1,5 milioane lei, a scăzut cu 25%. Societatea de pază a preluat clădirea în contul celor 1,2 milioane de lei pe care administrația locală îi datora.

În absența conducerii CJ Bihor, secretarul județului Bihor, Carmen Soltănel, a declarat vineri, la solicitarea presei, că edilii de la Popești ar fi trebuit să treacă imobilul Primăriei din domeniul privat în domeniul public, printr-o hotărâre de Consiliu Local. Acesta a subliniat că un imobil trecut în domeniul public al unei UAT este imprescriptibil, inalienabil și insesizabil, deci nu putea face obiectul unei executări silite, dacă administrația făcea demersurile legale, potrivit legii 213/1988.

Totodată, Carmen Soltănel a adăugat că este un litigiu ce privește cele două părți: SCPP SRL și comuna Popești, dar că CJ a solicitat societății Protecție și Pază să lase primăria Popești în sediu ca să își desfășoare activitatea, într-un "gest de normalitate și respect pentru cetățenii comunei Popești".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel