Benny Gantz i-a cerut lui Benjamin Netanyahu să demisioneze

Benny Gantz
Benny Gantz

Benny Gantz, Liderul Partidului Kahol Lavan (Albastru-Alb) i-a cerut sâmbătă premierului Benjamin Netanyahu să demisioneze, la două zile după ce procurorul general al Israelului a recomandat punerea sub acuzare a acestuia în urma unei anchete de corupţie desfăşurată timp de mai mulţi ani, transmite dpa, preluat de Agerpres.

Gantz a cerut ca Netanyahu 'să respecte deciziile sistemului juridic din Israel, în fruntea căruia se află oameni numiţi chiar de el, şi să respecte voinţa majorităţii poporului de a-şi da demisia din funcţie şi de a lupta pentru nevinovăţia sa'.

Netanyahu a devenit primul şef de guvern israelian care se confruntă cu o punere sub acuzare, după ce procurorul general Avichai Mandelblit a recomandat aceasta pentru fraudă, încălcarea încrederii şi luare de mită în trei cazuri separate de corupţie. Anunţul de joi survine la zi după ce Gantz nu a reuşit să formeze guvernul în urma alegerilor neconcludente din septembrie.

El a primit mandatul după ce Netanyahu nu a reuşit să formeze o coaliţie de guvernare. Tot sâmbătă, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Tel Aviv, Gantz a cerut liderilor partidului lui Netanyahu să fie de acord cu un guvern de unitate şi cu un premier rotativ, astfel încât prim-ministrul să îşi poată rezolva problemele legale şi apoi să îşi reia funcţia. 'Voi fi prim-ministru în primii doi ani', a spus Gantz. Dacă va fi achitat, Netanyahu ar putea să îşi reia după aceea funcţia.

Vezi și: Tentativă de lovitură de stat în Israel. Benjamin Netanyahu respinge acuzațiile


'Aceasta este singura alternativă pentru a evita organizarea de noi alegeri', a adăugat Gantz. Drumul este acum liber pentru ca toţi cei 120 de membri ai Knesset-ului să încerce să creeze coaliţii, ceea ce reprezintă o premieră pentru Israel. Parlamentarul Likud Gideon Sa'ar a cerut sâmbătă organizarea de alegeri primare în cadrul partidului în termen de 21 de zile pentru a da şansa unui nou lider de partid să încerce să construiască o coaliţie. Likud, formaţiunea politică a lui Benjamin Netanyahu, şi Kahol Lavan (Albastru-Alb), partidul lui Benny Gantz, au ieşit la egalitate în alegerile parlamentare anticipate din 17 septembrie.

Netanyahu a eşuat în încercarea de a forma o coaliţie de guvernare. Această misiune a fost apoi încredinţată lui Benny Gantz, care a eşuat, la rândul său. Pentru a evita organizarea unui al treilea tur de scrutin în mai puţin de un an, preşedintele Reuven Rivlin a însărcinat săptămână această Knesset-ul să găsească un premier pentru a scoate Israelul din acest impas politic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel