Cine este Bennett Naftali, cel care i-ar putea lua locul lui Benjamin Netanyahu

Facebook - Bennet Naftali
Facebook - Bennet Naftali

Bennett Naftali i-ar putea lua locul lui Benjamin Netanyahu în postura de premier, acesta fiind inițial pe listele unui partid minoritar la ultimele alegeri. 

În urma alegerilor din 2019, partidul de dreapta a lui Naftali Bennett a pierdut alegerile și nu a ocupat niciun loc în parlamentul israelian. Cu toate acestea, 2 ani mai târziu, Bennett ar putea deveni premierul țării, scrie CNN. Bennett este fostul șef de personal al lui Benjamin Netanyahu, iar în prezent ar putea să-l înlocuiască la putere. 

Bennett a semnat actul coaliției, în centrul căruia se află liderul formațiunii moderate Yair Lapid, care a adus alături o plajă largă de formațiuni politice diferite, pentru a putea să îl înlăture de la putere pe Benjamin Netanyahu. Din gruparea anti-Netanyahu face parte un partid de extremă stângă și chiar o formațiune politică arab-israeliană, acest lucru fiind o premieră în politica țării. 

Partidul arab israelian Raam, condus de islamistul Mansour Abbas, a oficializat miercuri seară, 2 iunie, sprijinul său pentru proiect de coaliţie anti-Netanyahu, eliminând astfel unul din ultimele obstacole în calea formării unui guvern în Israel.

Netanyahu versus o coaliție diversă

Mansour Abbas a "semnat acordul de coaliţie pentru a forma un guvern de uniune", a făcut cunoscut într-un comunicat biroul liderului opoziţiei Yair Lapid, care are termen până la orele 23.59 (20.59 GMT) să atragă voturi de la formaţiunile de dreapta pentru a-l anunţa pe preşedintele ţării că are suficient sprijin pentru a forma viitorul guvern. 

Naftali Bennett va trebui să facă și un compromis politic. Acesta se va alia cu politicieni cu ideologii opuse față de ale sale. Bennett este cunoscut ca un politician de extremă dreapta și a făcut valuri cu declarațiile sale legate de palestinieni, dar și cu intențiile sale pe care le-a expus în fața publicului de a anexa o parte din Bancul de Vest. 

Votul pentru partidul lui Bennett, Yamina, nu a fost pe măsura așteptărilor, puțini israelieni punând ștampila pe sigla lor. Spre deosebire de formațiunea politica a lui Benjamin Netanyahu, care ocupă 30 de locuri în Knesset, Yamina s-a ales doar cu 7. Cu toate acestea, Bennett s-a ales cu oportunitatea de a decide cine va conduce, fiind pus în postura de a alege între Netanyahu și Lapid, ambii având nevoie de minoritarii de la Yamina pentru a forma o majoritate conducătoare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel