Benjamin Netanyahu destituie doi miniştri din cabinetul său

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a destituit duminică doi miniştri ai cabinetului său, cu câteva zile după ce a eşuat în formarea unei noi coaliţii şi a anunţat organizarea a noi alegeri legislative în septembrie, informează AFP şi dpa. 

Cei doi demnitari destituiţi sunt Naftali Bennett, ministrul educaţiei, şi Ayelet Shaked, ministrul justiţiei, a indicat un responsabil al biroului premierului, sub rezerva anonimatului. Niciun motiv nu a fost anunţat oficial pentru aceste destituiri care intervin după ce parlamentul a votat miercuri propria sa dizolvare, la mai puţin de două luni după ce fusese ales. Eşuând în formarea unei coaliţii după alegerile din 9 aprilie, Netanyahu a trebuit să facă parlamentul să voteze propria sa dizolvare pentru a evita ca preşedintele să încredinţeze unuia din opozanţii săi misiunea de a forma o coaliţie guvernamentală fără el. Alegătorii vor fi chemaţi la urne din nou în 17 septembrie, scenariu inedit în istoria ţării.

Cei doi foşti miniştri, rivali ai dreptei lui Netanyahu, întreţinuseră raporturi tensionate cu premierul în cadrul guvernelor din care au făcut parte din 2013. Foşti membri ai Likud, partidul lui Netanyahu, Naftali Bennett şi Ayelet Shaked sunt marii perdanţi de dreapta ai alegerilor din 9 aprilie. Ei au părăsit Likud pentru a se alătura partidului naţionalist-religios Habayit Hayehudi (Căminul Evreiesc), după care au creat un nou partid 'Noua dreaptă' în vederea alegerilor din aprilie. Dar nu au reuşit să treacă pragul de eligibilitate pentru a intra în parlament.

Cei doi foşti miniştri erau, de asemenea, membri ai cabinetului de securitate al lui Netanyahu. Plecarea lor i-ar putea permite premierului să folosească cele două posturi vacante în negocierile preelectorale. Într-un comunicat comun publicat duminică, ei mulţumesc israelienilor pentru 'onoarea oferită să poată servi în ministerele Justiţiei şi Educaţiei'. Naftali Bennett şi Ayelet Shaked nu şi-au divulgat deocamdată intenţiile cu privire la scrutinul din 17 septembrie, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel