Belgia va trebui să arunce 1,7 milioane de doze de vaccin Covid-19 expirate

 Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Încetinirea campaniei de vaccinare a dus la o „acumulare” de doze neutilizate, care acum vor fi irosite.

Supraproducția de vaccinuri Covid-19 a devenit o problemă majoră pentru Europa. Belgia a anunțat că peste 1,5 milioane de doze vor fi aruncate pentru că au expirat: 436.800 de doze de AstraZeneca (care expiră pe 31 mai), 880.000 de Pfizer și Moderna (în iulie) și, la sfârșitul lunii august, cu 422.000 de doze de Novavax ar trebui să se facă același lucru. 

Acest lucru a fost raportat de Le Soir, care a obținut informațiile de la grupul operativ de vaccinare al guvernului belgian.

Încetinirea campaniei de vaccinare a dus la o „acumulare” de doze neutilizate, întrucât politica de sănătate, de când au început să fie disponibile medicamentele, a fost aceea de a acumula mai multe doze decât este necesar pentru a se baza pe furnizori diferiți, potrivit Europa Today.

Potrivit experților, oferirea acestor vaccinuri care expiră țărilor sărace prin intermediul platformei internaționale Covax nu este necesară, ”Covax are acum suficiente doze pentru a acoperi cererea”, spune platforma. 

Singura „soluție” rămâne așadar să fie aruncate 

"Colaborăm cu producători, parteneri internaționali și țări beneficiare pentru a accelera procedurile administrative pentru donații. Acest lucru ar trebui să limiteze pierderea de doze", a spus grupul de lucru. Guvernul belgian a ajuns, de asemenea, la un acord cu oficialii Pfizer pentru a bloca temporar livrările de vaccin în iunie, iulie și august.

Problema risipei de doze nu se limitează la Belgia: Franța, de exemplu, a aruncat luna trecută 3,6 milioane de doze. La sfârșitul lunii martie, o investigație publicată de ziarul Le Monde a dezvăluit că Nigeria se transforma într-un coș de gunoi pentru vaccinurile expirate din întreaga lume. 

Pentru a aborda problema deșeurilor, UE a decis să-și restricționeze furnizarea de vaccinuri doar la companiile care au obținut deja aprobarea EMA, începând să rupă precontractele cu casele pe măsură ce expiră companiile farmaceutice care nu au obținut încă undă verde de la experții UE.

Citește și ...

Experții UE cer statelor membre aprovizionarea cu vaccinuri împotriva variolei, ca în cazul Covid. Există un singur vaccin autorizat pe piața UE

După marea campanie de vaccinare a UE împotriva Covid-19, a venit un apel din partea experților europeni în domeniul prevenirii bolilor pentru a face noi stocuri de vaccinuri necesare pentru a preveni o nouă situație de urgență.

Citește știrea AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel