BAC 2019. Marilen Pirtea: Unu din doi elevi intră în examen

Bacalaureat
Bacalaureat

Deputatul PNL Marilen Pirtea atrage atenţia asupra faptului că, statistic vorbind, doar unu din doi elevi dintr-o generație școlară intră în cursa examenului de bacalaureat.

"Un minimal recurs la seriile de date statistice asupra numărului copiilor intrați pe băncile școlii în 2006 ne poate oferi o imagine clară despre rata de succes a învățământului preuniversitar. La finalul clasei a XII-a, în 2019, se regăsesc doar o parte dintre copiii care în 2006 au intrat în clasa întâi, o cohortă care la început totaliza 230 de mii de copii, din care doar jumătate au ajuns să termine clasa a XII-a și să se înscrie la examenul de Bacalaureat. Aceasta este situația examenului de Bacalaureat, doar unul din doi copii ai unei generații școlare intră în cursa BAC-ului, iese cine poate", remarcă deputatul liberal Marilen Pirtea, coordonator al Comisiei de Educație a PNL.

"În anul școlar 2001-2002 au fost înscriși în clasa întâia 257 mii de copii, iar în 2006-2007 numărul copiilor înscriși a scăzut la 230 de mii. Mai apoi, în 2012-2013 numărul a scăzut și mai mult, la 200 de mii de copii, iar în 2018-2019 acest număr a ajuns la 150 de mii. Scăderea demografică este permanentă, reflectată puternic în numărul elevilor care formează cohortele școlare ce își încep ciclul primar.

Diferența dintre numărul copiilor care au intrat în ciclul învățământului primar în 2006 și numărul celor care s-au înscris la Examenul de Bacalaureat în 2019 este profund îngrijorătoare, pentru că aproape jumătate din cohorta acestei generații nu a mai ajuns la proba de "finish" a învățământului preuniversitar. Din 230 de mii de copii ai acestei generații, doar 116 mii s-au înscris la BAC-ul de anul acesta.

Doar 116.316 elevi înscriși la BAC provin din promoţia curentă

La cei 116.316 elevi înscriși la BAC, provenind din promoţia curentă, se adaugă și 19.771 absolvenți ai celor douăsprezece clase din promoţiile anterioare, un total de 136.087 elevi înscriși în prima sesiune a examenului de bacalaureat 2019, ale cărei probe se desfășoară în această săptămână.
Dacă privim retrospectiv, acum 20 de ani se înscriau în prima clasă a ciclului primar 250 de mii de copii, cu 100 de mii mai mulți decât se înscriu astăzi. Pe lângă această tendință de diminuare drastică a numărului de copii din noile generații, iată că se manifestă și un alt fenomen, și mai grav, mai ales pentru că este creat prin suma influențelor și factorilor de presiune din mediul învățământului preuniversitar, care determină ca doar unul din doi copii dintr-o generație școlară să intre în proba de "finish" a învățământului preuniversitar, examenul de Bacalaureat", constată Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

"Cum vom evalua rezultatele globale ale învățământului preuniversitar peste alți doisprezece ani, dacă se va menține această rată de înscriere la BAC? Vom considera că ține de normalitate ca să ajungă la BAC doar jumătate din cei 150 de mii de copii ce se află acum în România la finalul clasei întâia, adică doar 70 - 80 de mii dintre aceștia, peste doisprezece ani, în 2030? Suntem pregătiți să privim această realitate descurajantă în întreaga ei semnificație? Ministerul Educației Naționale este obligat să se considere responsabil în fața acestui foarte posibil declin accentuat și să dea o perspectivă strategică de intervenție, pentru echilibrarea rezultatelor de parcurs școlar preuniversitar", conchide liberalul Marilen Pirtea, coordonator al Comisiei de Educație a PNL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel