Bucuresti Centenar

EXCLUSIV  Autonomia Basarabiei, primul pas spre Unirea cu Regatul României

Armata română defilând pe străzile Chișinăului, după eliberarea orașului (Foto: TVR)
Armata română defilând pe străzile Chișinăului, după eliberarea orașului (Foto: TVR)

Centenar 100 este un proiect pe care DC NEWS îl lansează în perspectiva momentului istoric pe care l-au trăit românii la sfârșitul anului 1918, aducând în conștiința națională evenimentele petrecute acum 100 de ani.


Ruptă din trupul principatului Moldovei, în 1812, Basarabia era cedată Imperiului Țarist la finele războiului ruso-turc. Deși a intrat în Primul Război Mondial pentru Transilvania, România avea să se unească întâi cu Basarabia la 27 martie 1918. 

Dar Unirea dintre Basarabia și Regatul României nu a fost un proces imediat și rapid. După victoria bolșevicilor, ieșirea Rusiei din război, prăbușirea Imperiului Țarist, Basarabia avea să își declare autonomia.

Așa s-a constituit Republică Democrată Moldovenească la sfârșitul anului 1917, proclamându-și întâi autonomia în cadrul Republicii Ruse.

La numai câteva luni, în ianuarie 1918, este proclamată independența. Următorul pas este făcut în martie 1918. În condițiile în care pericolul bolșevic se dezlănțuise în Basarabia, este solicitat ajutorul Armatei Regale Române.

Așadar, autonomia Basarabiei după victoria bolșevicilor, prăbușirea Romanovilor și a Imperiului Țarist, a fost primul pas până la evenimentele din 27 martie 2018 când  Sfatul Țării vota Unirea cu Regatul României.

Astfel, în octombrie 1917, ziarului „Ardealul”, publica la Chișinău, sub egida marelui intelectual și politician Onisifor Ghibu, un text scrut despre autonomia românilor de peste Prut, catalogată ca fiind, „cea mai mare faptă din istoria Basarabiei”, sigur, până la momentul în care aceasta avea să se reunească cu patria mamă.

(w670)

„În ziua de 21 Octombrie anul Domnului 1917, Congresul soldaților și ofițerilor moldoveni de pe toate fronturile de luptă, adunați în Palatul Unirei din Chișinău, a proclamat cu o însuflețire nemărginită Autonomia Basarabiei.

Peste 500 de reprezentanți ai Basarabiei și-au unit inimile în accentele naționale ale imnului Deșteaptă-te Române, pecetluind astfel cea mai mare faptă din istoria Basarabiei.

Trăiască Basarabia autonomă! Trăiască vrednicii ei fii cari au săvârșit acest act măreț de reînviere națională”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Material realizat prin Programul Cultural București - Centenar cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

Cernauti
Ucraina
Budapesta
Basarabia
Chisinau
Transilvania Odesa
Arad
Oituz
Cenade
Alba Iulia
Marasti
Marasesti
Sibiu
Lugoj
Dobrogea
Bucuresti
Timoc
Bulgaria

Click pe marcajele de pe hartă pentru a vedea articolele legate de acel loc.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2022 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0