Atleta iraniană care a evoluat la Seul fără hijab, întâmpinată la Aeroportul din Teheran de susţinători

FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

Atleta iraniană Elnaz Rekabi a fost întâmpinată de o mulţime de oameni la revenirea în ţară din Coreea de Sud, unde a participat la o competiţie internaţională, Asian Championship, fără a purta hijabul. Atleta a negat că acest gest ar fi fost un semn de susţinere faţă de protestele din ţară.

 

Corespondentul BBC transmite că cei care au aşteptat-o pe atletă la Aeroportul din Teheran au scandat "Elnaz este un erou!". Ea a fost numită un nou simbol al protestelor conduse de femei din Iran.

Când nu se mai ştia nimic despre atletă, au apărut semne de îngrijorare cu privire la siguranţa sa. Apoi, pe contul său de Instagram, a apărut marţi un mesaj în care se explica, de fapt, că părul său a rămas descoperit în mod accidental în timpul competiţiei.

Faptul că atleta a apărut în public pare să diminueze, cel puţin pentru moment, îngrijorările că ar putea fi arestată. Se doresc, însă, mai multe asigurări în acest sens, în contextul în care atletele iraniene care au evoluat în trecut în competiţii internaţionale fără a purta hijabul au declarat că au fost forţate de autorităţi să emită explicaţii similare, notează Rador.

O sportivă din Iran a dispărut în Coreea de Sud, după ce a concurat fără hijab. Ambasada Iranului a capturat-o pe femeie

O sportivă iraniană a dispărut în Coreea de Sud, la două zile după ce a concurat la un turneu internațional fără hijab.

Serviciul persan al BBC a spus că prietenii sportivei Elnaz Rekabi nu au putut-o contacta pe aceasta de duminică. Publicația a citat, de asemenea, „surse bine informate” care spun că pașaportul și telefonul mobil i-au fost confiscate.

Rekabi tocmai terminase de concurat la Asian Championships când a dispărut, potrivit BBC. Organizatorii concursului au fost contactați pentru comentarii.

Prezentatoarea BBC World Service, Rana Rahimpour, a postat un mesaj marți dimineață pe Twitter, potrivit căruia Rekabi se afla deja într-un avion cu destinația Teheran. „Există îngrijorări cu privire la siguranța ei”, a spus Rahimpour.

Site-ul de știri online Iran Wire a raportat că Rekabi a fost dusă la ambasada Iranului din Seul.

Iran Wire, un mic site anti-regim, a citat o sursă care a spus că Rekabi va fi dus înapoi la Teheran marți – cu o zi mai devreme decât era programat – pentru a descuraja posibilele proteste pe aeroportul internațional Imam Khomeini.

Într-un tweet de marți, ambasada Iranului la Seul a spus că Rekabi „a plecat din Seul în Iran, în dimineața zilei de 18 octombrie 2022, împreună cu ceilalți membri ai echipei”.

„Ambasada Republicii Islamice Iran în Coreea de Sud neagă cu fermitate toate știrile”, se arată în comunicat.

Dispariția aparentă a lui Rekabi vine într-un moment tumultuos pentru Iran, care a fost cuprins de proteste uriașe, în urma morții tinerei Mahsa Amini, în custodia poliției, luna trecută. Cele mai grave tulburări din ultimii trei ani din Iran au izbucnit după moartea lui Amini, în vârstă de 22 de ani, pe 16 septembrie. Ea a fost reținută de „poliția morală” a țării pentru că nu purta hijab „în mod corespunzător”.

Unele protestatare și-au scos și ars hijaburile și și-au tuns părul, în timp ce mulțimile au scandat „zan, zendegi, azadi” sau „femeie, viață, libertate”.

Rekabi, care a postat fotografii cu ea antrenându-se în timp ce poartă un hijab, pe contul ei de Instagram, se crede, de asemenea, că este doar a doua atletă iraniană care concurează în timp ce sfidează deschis legea strictă a Iranului.

În 2019, pugilista Sadaf Khadem a devenit prima femeie iraniană de la revoluția islamică care a câștigat o luptă peste ocean. Khadem a optat să rămână în Franța după ce se pare că autoritățile iraniene au emis un mandat de arestare pentru că avea capul descoperit și purta pantaloni scurți.

Într-un interviu din 2016 pentru Euronews, Rekabi și-a motivat decizia spunând că purtarea unui hijab, în timpul cățărării, ar putea reprezenta provocări fizice suplimentare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel