Atenție dacă mergeți la proteste. Dacă te prind că ai filmat ceva ce nu trebuie să vadă publicul...

Dronele nu pot fi folosite în zonele populate, iar pentru utilizarea lor este necesară obţinerea unei autorizaţii de segregare a spaţiului aerian, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Răzvan Baciu, specialist în filmări cu drone. Precizarea a fost făcută după ce în cursul nopţii de miercuri spre joi, unul dintre manifestanţii de la Universitate a fost accidentat de un astfel de dispozitiv care s-a prăbuşit.

'Ordinul de ministru 8/2014 prevede ca drona să fie înmatriculată, există o procedură simplă prin care se înregistrează la o autoritate aeronautică, iar pentru fiecare zbor, pentru fiecare zonă în care vrei să zbori, trebuie făcută o cerere de segregare a spaţiului aerian, care se aprobă sau nu. Tot în lege e prevăzut faptul că nu se poate zbura cu drona peste zonele populate', a afirmat specialistul.

VEZI ȘI: Patriarhul Daniel, declarație STRIGĂTOARE LA CER. 'Îi cer să adreseze scuze'

El a precizat că o astfel de cerere de segregare a spaţiului aerian poate să fie aprobată de Autoritatea Aeronautică, dar că sunt necesare cel puţin zece zile pentru obţinerea răspunsului. 'Aseară au fost cinci drone, parte dintre ele cred că înmatriculate, dar nu aveau autorizaţie de zbor în zona respectivă. Nu aveau cum să aibă. Cererea de segregare a spaţiului aerian, acea autorizaţie de zbor, se aprobă sau se respinge undeva între zece şi 40 de zile, pentru că sunt mai multe autorităţi implicate în aprobarea cererii. (...) Nu aveau cum să obţină o autorizaţie de zbor în timp foarte scurt', a mai precizat el.

Răspunere penală

Răzvan Baciu a menţionat că persoana care foloseşte drona în zone populate ar putea răspunde penal în cazul în care răneşte pe cineva. 'Legea nu prevede nişte pedepse, dar dacă te prind că ai filmat o bază aeriană, ceva secret, ceva ce nu trebuie să vadă publicul larg, pot să te urmărească penal. Oricum, e interzis să zbori fără autorizaţie', a explicat el.

În acest sens, a menţionat că într-o cerere de autorizare trebuie precizate coordonatele zonei de filmare, înălţimea maximă, dar şi distanţa până la care se va îndepărta drona de punctul menţionat. El a reamintit că şi anul trecut, cu ocazia unei filmări în timpul unui festival, s-ar produs un accident similar. 'De coordonat se coordonează foarte simplu, cu un pic de antrenament, are nişte sisteme de siguranţă. De pildă, dacă îşi pierde legătura cu telecomanda, ştie să se întoarcă de unde a plecat. Ceva sisteme de siguranţă există. Deocamdată, tehnologia este relativ instabilă. Practic e un dispozitiv care e ţinut în aer de patru motoraşe. Dacă unul dintre motoarele electrice cedează, se întâmplă ce s-a întâmplat aseară. Pică precum un bolovan. Deci, e o tehnologie nouă, nu e încă foarte stabilă. (...) Dacă e frig afară, cum era aseară, brusc bateria poate să ajungă de la 100% la 0%', a mai spus expertul.

[citeste si]

Răzvan Baciu, care este şi promotor al folosirii dronelor în România, a precizat că în cazul în care se filmează fără autorizaţie, se dă o notă negativă acestei preocupări şi există riscul ca autorităţile să interzică total folosirea acestor dispozitive, cu toate că oferă imagini spectaculoase, apreciate de oameni. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel