EXCLUSIV  Armata UE. Vasile Dâncu: Am lucrat la un proiect de forță de apărare civilă când eram europarlamentar

Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Vasile Dâncu, ministrul Apărării Naționale, a vorbit despre posibilitatea ca Uniunea Europeană să aibă o armată proprie.

Invitat la DC News, Vasile Dâncu a făcut câteva precizări privitoare la posibilitatea ca Uniunea Europeană să aibă propria armată. Ministrul Apărării naționale a vorbit despre un proiect la care a lucrat atunci când era europarlamentar:

„Sunt unele țări, de exemplu, care vor o armată a Europei, alții vor doar un corp de armată“, a punctat Dâncu.

„Franța e vârful de lance, alături de Germania, pentru formarea unei armate europene“, a completat Bogdan Chirieac.

„Când eram eu parlamentar european, era un om cu mare experiență, comisarul Michel Barnier, care a încercat să creeze o forță de apărare civilă. Am lucrat și eu alături de colegii mei parlamentari la acest proiect. Erau incendii în Grecia, cutremure în Italia. Atunci s-a discutat despre o forță civilă... pompieri, salvatori, o forță importantă care să se mute în cazul unei catastrofe. 

Deci, există o perspectivă, dar nu s-a întâmplat asta. Noi susținem că n-ar trebui să pierdem resurse, ci să existe o complementaritate între investițiile din NATO și cele din Uniunea Europeană pentru ca cele două concepte să devină complet compatibile.“, a precizat Vasile Dâncu.

CITEȘTE ȘI   -  EXCLUSIV  Planul lui Putin aproape de granița României. Vasile Dâncu: Nu suntem, în acest moment, într-o situație de război

Noi forme de război. Dâncu: Calitatea învățământului, cea mai mare vulnerabilitate

Invitat la DC News, Vasile Dâncu, ministrul Apărării Naționale, a venit cu detalii despre provocările pe care trebuie să le suporte societatea românească în această perioadă și despre capacitatea de reziliență  de care oamenii trebuie să dea dovadă în fața unor noi forme de război:

„Astăzi, cele mai mari amenințări sunt fluxurile migraționale direcționate spre o anumită zonă, creând presiune într-o zonă unde nu te așteptai. De asemenea, vorbim și de războiul hibrid de pe Internet. Avem nevoie de o capacitate de reziliență. Unul din elementele viitorului concept NATO, l-am văzut și pe secretarul general al NATO care a spus un lucru foarte important pe care eu, ca sociolog, îl văd de o mare însemnătate: Nu este vorba doar de a construi armate puternice, trebuie să construiești societăți reziliente, societăți care au capacitatea să se adapteze din mers. În Europa, reziliența înseamnă rezistență, însă nu e adevărat.

Nassim Taleb, cel care a inventat Lebăda Neagră, spune un lucru care ne avantajează pe noi, românii. El spune: Societățile perfect organizate nu sunt anti-fragile. Pentru că se rup mai ușor la riscuri la care nu se așteaptă. Până la urmă, niciunii nu ne-am așteptat la riscurile de astăzi. Dintre autorii care au scris în domeniul apărării în ultimii ani, deși se știa că războiul se complică, se știa că devine psihologic și propaganda va avea un efect, niciunul nu se aștepta că vor fi asemenea dezvoltări ca în prezent.

Astfel, e nevoie de psihologi, de sociologi, de specialiști în comunicare, de media. Media e o armă mai puternică decât rachetele sau lansatoarele Patriot.“, a precizat Vasile Dâncu (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel