DCNews Lifestyle Magazin Mănânci ouă prăjite? Iată ce arată un nou studiu unic la nivel mondial!

Mănânci ouă prăjite? Iată ce arată un nou studiu unic la nivel mondial!

pexels

O nouă cercetare realizată de Universitatea din Australia de Sud (UniSA) demonstrează că ouăle prăjite nu doar că nu cresc colesterolul, ci pot ajuta la reducerea celui „rău”. Potrivit articolului publicat în American Journal of Clinical Nutrition, grăsimile saturate din alimentație sunt „adevărata problemă” pentru sănătatea inimii.

În acest studiu de referință, unic la nivel mondial, cercetătorii au analizat separat efectele colesterolului alimentar și ale grăsimilor saturate asupra colesterolului LDL (cunoscut ca „rău”). Rezultatele au arătat următorul lucru: Consumul a două ouă pe zi, într-un regim alimentar bogat în colesterol, dar sărac în grăsimi saturate, poate reduce nivelul de LDL și implicit scade riscul bolilor cardiovasculare.

Ouăle au fost mult timp acuzate că ar contribui la creșterea colesterolului și la apariția afecțiunilor cardiace, considerate principala cauză de deces la nivel global, cu aproape 18 milioane de victime anual. Studiul vine să corecteze această percepție greșită și pune accentul pe calitatea grăsimilor din alimentație, nu pe colesterolul din ouă.

Cercetătorul principal, profesorul Jon Buckley de la Universitatea din Australia de Sud (UniSA), recunoaște că „timp de multă vreme, recomandările nutriționale învechite au nedreptățit ouăle”, care, deși sunt bogate în colesterol, au un conținut scăzut de grăsimi saturate.

El a mai spus că nivelul ridicat de colesterol din ouă a fost motivul principal pentru care multe persoane au pus la îndoială locul acestui aliment într-o dietă sănătoasă, deși noile dovezi arată că această temere este nefondată.

„În acest studiu, am separat efectele colesterolului de cele ale grăsimilor saturate și am descoperit că nivelul ridicat de colesterol provenit din ouă, atunci când acestea sunt consumate în cadrul unei diete sărace în grăsimi saturate, nu duce la creșterea colesterolului rău (LDL)”, explică cercetătorul.

„Dimpotrivă, grăsimile saturate au fost cele care au determinat cu adevărat creșterea nivelului de colesterol”, adaugă el.

„Am putea spune că am adus dovezi solide în apărarea oului, acest aliment „umil”. Problema nu este oul în sine, ci alimentele cu care este adesea consumat, precum baconul sau cârnații”, acestea având un impact mult mai semnificativ asupra sănătății inimii”, a mai zis expertul.

Știri similare din categoria Lifestyle Vezi toate articolele