Amnesty cere Pakistanului eliberarea unui lector acuzat de blasfemie

Grupul pentru drepturile omului Amnesty International a cerut Pakistanului să renunţe la acuzaţii şi să elibereze un lector universitar în vârstă de 33 de ani arestat în 2013 şi judecat pentru presupusă blasfemie, informează miercuri DPA.

,,Autorităţile pakistaneze trebuie să-l elibereze imediat şi necondiţionat pe Junaid Hafeez', a declarat Amnesty într-un comunicat miercuri.

Junaid, lector la Universitatea Bahauddin Zakariya din oraşul Multan (sud-est), a fost arestat pentru că ar fi postat material blasfemiator pe Facebook. Familia lui s-a străduit să găsească un avocat dispus să-l apere şi în 2014, avocatul lui Junaid, Rashid Rehman, care a fost ameninţat direct în tribunal, a fost împuşcat mortal în biroul său. Cazul încă aşteaptă să fie judecat de o instanţă regională, în timp ce Amnesty afirmă că Junaid este ţinut la izolare în închisoare din iunie 2014.

,,Lungul proces al lui Junaid i-a afectat grav sănătatea mentală şi fizică, l-a pus în pericol pe el şi familia sa şi exemplifică abuzul de legi privind blasfemia în Pakistan', a declarat Rabia Mehmood, de la Amnesty International, cerând autorităţilor 'să se mişte rapid pentru abrogarea' legii. Blasfemia este un subiect sensibil în Pakistan, iar cei acuzaţi pot deveni ţinte ale grupurilor de autojustiţiari musulmani. În unele cazuri, victimele au fost executate prin împuşcare, arse de vii sau bătute până la moarte.

Asia Bibi, o femeie creştină, a petrecut aproape un deceniu în închisoare aşteptând să fie executată prin spânzurare. Acuzaţia de blasfemie a fost abandonată de Curtea Supremă în 2018. Cazul a atras atenţia globală şi a condus la uciderea în 2011 a guvernatorului de atunci al provinciei Punjab, Salman Taseer, care a încercat să reformeze legile legate de blasfemie. Islamiştii radicali au organizat proteste masive împotriva eliberării lui Bibi şi ea a fost ţinută într-o locuinţă secretă din motive de securitate până când a părăsit ţara şi a ajuns în Canada în mai 2019.

Sursa: AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel