Revista americană Variety scrie, într-un articol dedicat României, despre oportunitățile cinematografice pe care țara noastră le oferă. Publicația evidențiază evoluția pe care am înregistrat-o în conectarea la showbiz-ul internațional, precizează Mediafax.
Autor: Alina-Elena Vasiliu
Variety spune că imaginea țării este asociată, pe de o parte, cu numele lui George Enescu, sau al unor sportivi extrem de talentați. Pe de altă parte, suntem asociați cu mitul lui Dracula sau cu dictatura lui Nicolae Ceaușescu. Cu toate acestea, jurnaliștii americani de la publicația Variety notează că România ”este pregătită pentru un «gros-plan» cu o nouă identitate strălucitoare, după secole în care a trimis lumii semnale contradictorii.”
Eforturile pentru conectarea mai eficientă la lumea showbiz-ului s-au profilat mai ales în ultima decadă, când România a atras producătorii străini de filme, pentru realizarea unor pelicule precum ”Cold Mountain”, ”Hatfields & McCoys” și cel mai nou film al lui Terry Gilliam – ”The Zero Theorem”.
Variety ajunge chiar să compare Bucureștiul cu o viitoare Pragă în ceea ce privește atragerea producătorilor de film străini. Singura problemă ar fi, însă, că țara noastră ”nu are o politică de top în ceea ce privește producția de filme pe teritoriul său”.
Referitor la industria cinematografiei românești, revista americană amintește succese autohtone ale ultimilor ani: ”Minte-mă frumos!”, în regia lui Iura Luncașu, ”Despre oameni și melci”, al lui Tudor Giurgiu, dar și pelicula ”Poziția copilului”, de Călin Peter Netzer, primul lungmetraj românesc premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin.
Variety remarcă cele două mari studiouri de producție a filmelor – MediaPro și Castle Film. Acestea au găzduit filmarea a numeroase producții străine, evidențiindu-se prin peisajele lor deosebit de frumoase, costurile reduse și echipele tehnice bine pregătite, scrie agenția Mediafax.
Ca dezavantaje, revista americană invocă proasta condiție a drumurilor, apreciind că jumătate din țară este neasfaltată, și amintind șoselele nemarcate, căruțele cu cai, vacile care traversează drumurile, urșii și șoferii agresivi. În schimb, vede o oportunitate în Aeroportul Henri Coandă, care are legături cu majoritatea orașelor europene importante.
Industria televiziunii este, de asemenea, bine reprezentată, în viziunea americanilor de la Variety, remarcându-se atât posturile autohtone de succes, cât și televiziunile deținute de mari companii de media străine.
Revista Variety este una dintre cele mai vechi și mai respectate publicații americane de divertisment, fondată în 1905 de Sime Silverman.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu