Alegerile, sub amenințarea deepfake și DNA. Ipoteza și speranța lui Bogdan Chirieac

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Fenomenul deepfake, reprezentând conținutul fals generat cu ajutorul Inteligenței Artificiale, se conturează ca fiind o amenințare semnificativă în contextul alegerilor, atât în România, cât și în întreaga lume.

Clipurile deepfake viralizate cu Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Klaus Iohannis în diverse roluri foarte convingătoare, făcute pentru satiră, sunt doar câteva elemente ce pot la duce la un precedent periculos.

Conținutul deepfake, odată creat, este pus pe rețelele sociale unde se propagă extrem de rapid, fără a fi verificat. Astfel, prin această unealtă de manipulare în masă se pot naște multiple fake news-uri care să genereze confuzii, revolte și crize. De asemenea, tema influenței DNA în domeniul politic este din nou abordată în societatea și presa românească, ilustrând un context al alegerilor dominat de tehnologie nereglementată și neîncredere.

Analistul Bogdan Chirieac a comentat acest subiect într-o intervenție la Antena 3 CNN.

"Eu cred că în România, deși online-ul joacă un rol tot mai important, televiziunile au un cuvânt de spus și au un control mai bun pe zona de deepfake"

"Nu știu dacă va fi cel mai mare pericol, dar este o vulnerabilitate. Este peste tot în lume. Eu nu știu un sistem infailibil care să scoată de pe rețelele sociale, că în general acolo se dau lucrurile acestea, isprăvile făcute de inteligența artificială. Eu cred că în România, deși online-ul joacă un rol tot mai important, televiziunile au un cuvânt de spus și au un control mai bun pe zona de deep fake. De asemenea, în mediul online, dacă ai discernământ, îți dai seama ce este deepfake, ce poți promova și ce nu. Rămâne în această zonă din care se alimentează foarte mulți români, anume a rețelelor sociale. Sunt unele foarte populare în acest moment, venite din China, unde nu există niciun control a ceea ce postezi. Nu prea ai posibilitatea de raporta sau de a scoate acele deepfake-uri, decât cu mare efort. Eu cred că prestația candidaților va fi determinantă. Aici vorbim de marile orașe. Nici nu putem să credem în România din statistici în care ni se spune că fiecare român are 3 conturi de Facebook. Nu cred că e așa. Va fi o campanie cu lupte, cu atacuri sub centură, cum au fost toate campaniile din România. Eu sper foarte mult ca DNA-ul să nu participe la această campanie. Până acum nu mi s-a părut că ar avea intenția să participe. Nu văd de ce ar dori să participe la această campanie în următoarele 30 de zile. După 11 iunie n-au decât să dea drumul la dosare. Sigur, vine doamna Kovesi și o să spună 'domne noi nu ținem seama de campania electorală. Suntem stâncă'. Da, dar sunteți stâncă numai pentru o anumită parte a eșichierului politic. Sper ca actualul DNA să nu facă asta. Pâna acum nu avem motive să credem că ar intenționa să devină partid politic cum a mai fost", a spus Bogdan Chirieac. 

Vezi VIDEO pe DCNEWSTV >>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel