Alegeri SUA. Adrian Năstase: Scenariul cel mai rău vs. scenariul cel mai bun pentru România

Adrian Năstase a răspuns, la interviul DC News Live, unei provocări lansate de jurnalistul Răzvan Dumitrescu de a realiza o analiză de extreme, privind scenariul cel mai rău vs. scenariul cel mai bun pentru România, în funcție de cine câștigă alegerile din SUA.

"Dacă va câștiga Hillary Clinton, este clar că relația cu Rusia, cel puțin în perioada următoare, va genera un anumit îngheț în zona noastră, la frontiera de Est a NATO și Rusia va fi considerată un inamic, nu un partener, ceea ce va crea o "Cortină de Fier" la frontiera de răsărit a României, cu probleme evidente în ceea ce privește evoluțiile din Republica Moldova.

În măsua în care ar câștiga Trump, făcând extrapolări de mesaj și considerând că el va menține o anumită linie, o relație care să ducă la ceea ce în perioada Războiului Rece s-a numit perioada de destindere, ar putea să fie o destindere care eventual să creeze condiții mai bune pentru noi, pentru o relație mai echilibrată în această zonă. Dar noi avem deja nenumărate probleme în zona noastră și devine preocupantă condiția noastră în vecinătatea Turciei, în vecinătatea evoluțiilor din nord, unde are loc o înarmare masivă. Și toate lucrurile acestea, în condiții de nou Război Rece, nu poate decât să ne afecteze din punctul de vedere al valorizării relației noastre de pod, de element de legătură între Est și Vest", a declarat Adrian Năstase la interviul DC News Live

Citește și: Năstase, analiză dură: De ce nu renunță SUA la vizele pentru români

Întrebat dacă, în funcție de cine câștigă bătălia pentru Casa Albă, în România, aflată într-o zonă de tensiuni geopolitice,   ar putea fi un deficit de democrație sau un plus de democrație, Adrian Năstase a replicat: "Lucrurile sunt foarte complicate. După încheierea Războiului Rece au existat foarte multe sloganuri, formule de mantre politice, filozofice, drepturile omului, drepturile pentru minorități, democrație, stat de drept... Multe dintre ele au fost folosite doar pentru fezandarea clientului din Europa de Răsărit. Eu nu cred foarte mult în aceste lucruri. Este important ca noi să avem într-adevăr un model democratic, un model de organizare democratică, dar ne luăm după unele formule occidentale care, până la urmă, ascund de fapt interese economice, politice, strategice. Uitați-vă la ce s-a întâmplat în Ucraina: suita de "Maidane" care au fost gândite în sprijinul democrației. În realitate, era vorba de interese privind gazul natural, pozițiiile strategice legate de vecinătatea Rusiei...", a adăugat fostul premier.

[citeste si]

Declarația integrală de la minutul 18:02

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel