ALEGERI LOCALE 2016. Tot ce trebuie să ştii despre votul de duminică

Votare
Votare

Peste 1,7 milioane de alegători din Capitală sunt aşteptaţi, duminică, 5 iunie, la urne, pentru a-şi alege primarul general, primarii de sector, consilierii generali şi consilierii locali. 

Secţiile de votare se vor deschide la ora 7.00 şi se vor închide la ora 21.00. În premieră, la scrutinul de duminică va fi folosit un sistem informatic de monitorizare a prezenţei la urne şi de prevenire a votului ilegal. După închiderea urnelor, vor fi date publicităţii primele rezultate ale exit-poll-urilor.  

Alegerile locale din acest an se desfăşoară într-un singur tur. Pentru funcţi de primar, câştigător va fi declarat candidatul care întruneşte cel mai mare număr de voturi din cele valabil exprimate.

De asemenea, la scrutinul de duminică va fi implementat un sistem informatic de monitorizare a prezenţei la urne şi de prevenire a votului ilegal. Sistemul va fi funcţional în secţiile de votare de pe o tabletă utilizată de un operator de calculator, care va scana CNP-ul alegătorului şi va verifica dacă acesta a mai votat sau nu.

Sistemul a fost dezvoltat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale și va asigura prelucrarea datelor de identificare ale votanţilor şi compararea acestora cu datele deja înregistrate. Programul va facilita şi eficientiza votul, va semnala dacă un alegător a votat deja, va semnala daca un alegător nu are drept de vot şi va agrega datele statistice privind prezenţa la urne.

CINE VOTEAZĂ: La scrutinul local de duminică au dreptul să voteze cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor, precum şi cetăţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România.

Nu pot alege debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție şi persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.

CU CE ACTE DE IDENTITATE POŢI VOTA: În cazul cetățenilor români, actele necesare sunt cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar, valabile în ziua votării. În cazul cetățenilor Uniunii Europene - orice document valabil care le atestă identitatea.

CUM VOTEZI: După ce prezintă actul de identitate operatorului de calculator, alegătorul semnează în lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală complementară, primește buletinele de vot şi ştampila cu menţiunea „VOTAT". Alegătorii votează separat, în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea „VOTAT" în patrulaterul care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pe care îl votează.  După ce a votat, alegătorul îndoaie buletinele de vot astfel încât pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară şi le introduce în urnă, având grijă ca acestea să nu se deschidă.Îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat. În cazul în care buletinul de vot se deschide în aşa fel încât secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anulează şi se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot, făcându-se menţiune despre aceasta în procesul-verbal al operaţiunilor de votare. Alegătorul restituie preşedintelui ștampila cu menţiunea „VOTAT", iar acesta o aplică pe actul de identitate, menţionând şi data scrutinului. În cazul alegătorilor care votează pe baza cărţii de identitate, pe versoul acesteia se aplică un timbru autocolant cu menţiunea „VOTAT" şi data scrutinului.

INFRACŢIUNI ELECTORALE

Oferirea sau darea de bani, bunuri sau de alte foloase (excepţie fac bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice) în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat - se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi cu interzicerea exercitării unor drepturi. Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales - se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani

Mai multe pe b365.ro. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel