Năstase îi oferă lui Cioloș o nouă soluție pentru revocarea lui Nițu

Adrian Năstase reacționează după ce premierul Dacian Cioloș a declarat, în urmă cu o zi, că i-a cerut ministrului Justiției, Raluca Prună, să analizeze foarte riguros situația procurorului general Tiberiu Nițu, arătând că, în prezent, nu există nicio procedură formală începută împotriva acestuia.

După ce săptămâna trecută Adrian Năstase recomanda, ironic, folosirea unei metode pentru revocarea procurorului general, astfel încât să poată fi lăudată în viitorul MCV, respectiv "metoda Macovei", astăzi, fostul premier propune o altă soluție, în același stil.

"Am văzut cu totii, se caută, la nivelul cel mai inalt, solutii pentru revocarea procurorului general. E complicat. Subordonatii săi nu au inceput nicio procedură impotriva lui. Chestiunea cu girofarul nu poate fi asemănată cu heroina in materie de coruptie; cel mult cu etnobotanicele. Se pare că dna Guseth nu e disponibilă să facă un audit asa cum a făcut in cazul lui Amarie, in 2005. De aceea, sugerez incă o solutie pentru revocarea lui Nitu: introducerea calendarului dacian, prin ordonantă de urgentă.

Vă reamintesc, in 1582, papa Grigore XIII a modificat calendarul iulian, adaugând 10 zile, astfel incât ziua de 4 octombrie a devenit 15 octombrie. Românii, mai precauti, nu au acceptat această modificare decât in 1919, când ziua de 1 aprilie a devenit 14 aprilie ( s-au mai adăugat câteva zile „solare" intre timp). Ce propun? Este clar că nici calendarul gregorian nu este infailibil. Si pentru că mandatul procurorului general se incheie in 15 mai – când el a declarat că, oricum, pleacă acasă – propun ca, prin ordonanta de urgentă, să fie introdus calendarul dacian, prin care ziua de 3 februarie devine 15 mai. In felul acesta, se câstigă trei luni, in care pot fi făcute multe lucruri utile prin numirea imediată a unui nou procuror general, mai apropiat de statul de drept. Si, in plus, nici nu se deranjează procedurile si Constitutia", a scris Adrian Năstase, pe blogul său personal.

Citește și: Adrian Năstase, "sugestie" pentru revocarea procurorului general Nițu

Reamintim că, luni, premierul Dacian Cioloş a declarat, la Palatul Victoria, că nu există niciun fel de procedură formală de revocare a procurorului general Tiberiu Niţu, în acest moment, precizând însă că i-a cerut ministrului Justiţiei să analizeze condiţiile în care acesta poate fi revocat.

"Doamna ministru al Justiției privește și analizează aceste lucruri într-un mod foarte riguros. Nu ne putem juca cu astfel de lucruri, nu există nicio procedură formală începută împotriva domnului Nițu. Am putea spune că sunt câteva chestiuni care ar putea fi legate de integritate, pentru că este asimilat cu un demnitar, dar nu există în momentul de față, din datele pe care le avem, o procedură care să fie lansată și i-am cerut doamnei ministru să analizeze, conform legislației, care sunt condițiile în care, eventual, procurorul general să poată fi revocat și să fie foarte clară și pentru noi și în dezbaterea publică și, în funcție de asta, vom lua o decizie", a precizat Dacian Cioloș, într-o conferință de presă.

El a menționat că ministrul Justiției a participat luni la prima parte a întâlnirii de lucru pe care a avut-o cu președintele Klaus Iohannis pentru a-l informa în legătură cu discuțiile referitoare la Tiberiu Nițu.

"Doamna ministru Prună a participat la prima parte a întâlnirii săptămânale pe care am avut-o cu domnul președinte. Am rugat-o să participe pentru a-l informa pe domnul președinte despre discuțiile pe care doamna ministru le-a avut zilele trecute cu domnul Nițu și despre posibilitățile care există din partea noastră pentru a reacționa la această situație. Mai mult nu pot să vă spun deocamdată. Este un subiect în lucru și în analiză la Guvern. Se analizează diferitele posibilități. În zilele următoare, în momentul în care va fi un punct de vedere clar formulat și va fi cât mai repede acest punct de vedere clar formulat, îl veți afla", a mai spus Dacian Cioloș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel