Acizi grași trans nesaturați, limitați. Legea, votată în Parlament

Alimente
Alimente

Plenul Senatului a adoptat, marţi, cu 92 de voturi "pentru" şi niciun vot împotrivă, propunerea legislativă privind conţinutul de acizi graşi trans-nesaturaţi (AGTN) în produsele alimentare destinate consumului uman. 

Iniţiatorul legii, senatorul USR Adrian Wiener, a explicat că riscul alimentar este unul dintre cele mai importante la adresa sănătăţii iar această lege va reduce mortalitatea cardiovasculară cu până la 6% în România. 

"OMS afirmă că cel mai mare risc la adresa sănătăţii umane în Europa este riscul alimentar. În esenţă, această lege doreşte a limita aditivarea cu acizi graşi trans a alimentelor în România. Fiţi convinşi că acest macronutrient este unul dintre cei mai toxici, crescând, în anumite cantităţi, riscul de deces cardiovascular de până la 25%. În esenţă, efectul net al legii va fi probabil o scădere a mortalităţii cardiovasculare cu până la 6% în România, o ţară în care mortalitatea cardiovasculară este dublă faţă de media europeană. Vorbim de 2.500 - 3.000 de vieţi anual", a susţinut senatorul USR. 

Proiectul de lege stabileşte obligaţia pentru operatorii din sectorul alimentar de a introduce pe piaţă produse cu un conţinut de acizi graşi trans - nesaturaţi de maximum 2 grame/100 de grame de ulei sau grăsime. 

Guvernul a susţinut adoptarea proiectului legislativ, care a fost votat de toate grupurile parlamentare. 

Senatul este prima Cameră sesizată în cazul acestui proiect, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel