Comisia de la Veneția: Prea mulți procurori în CSM

Judecătorul Toni Neacșu, într-o postare pe Facebook, expune poziția Comisie de la Veneția  despre prezența procurorilor în CSM și la vârful Consiliului: "În componența CSM par a fi prea mulți procurori și nu este indicat ca procurorii să ia decizii în privința judecatorilor, întrucat așa poate fi afectată independența acestora", relatează Lumea Justiției.

 Expertii Comisiei de la Veneția propun ca în procesul de revizuire a Constitutiei României să fie inclusă o prevedere care să nu permită membrilor CSM, în special procurorilor, să se pronunțe cu privire chestiunile disciplinare care vizează magistrați, întrucât deciziile riscă să fie lipsite de credibilitate. Experții Comisiei de la Veneția  au mai susținut că ar trebui redus numarul procurorilor în Consiliul Superior la Magistraturii, susținând că nu este indicat ca un procuror să ia decizii în privința judecătorilor pentru ca în acest fel s-ar pune în pericol independența judecatorilor.

O alta opinie a expertilor Comisiei de la Veneția se refera la posibilitatea ca CSM să numeasca trei membri ai Curții Constituționale.

 Potrivit postării lui Toni Neacșu, unul dintre membrii Comsiei de la Veneția, James Hamilton, a spus că “este de dorit eliminarea oricarei interferențe în activitatea procurorilor pe cazurile individuale“. Trebuie facută o alegere clară între subordonarea ierarhică a procurorilor, ceea ce înseamnă căa trebuie lamurită și apartenenta lor la puterea executiva prin autoritatea exercitată de ministrul Justitiei, și o mai mare autonomie pe cazurile individuale, ceea ce presupune eliminarea subordonării procurorului de caz șefului său ierarhic în ce privește instrumentarea dosarelor.

 De asemenea, membrii CSM, în special procurorii, nu ar trebui să se poata pronunța pe chestiuni disciplinare, întrucât deciziile riscă să fie lipsite de credibilitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel