Strategia lui Zgonea, o șansă în plus pentru PSD

Manevra lui Valeriu Zgonea înseamnă paradoxal, o șansă în plus pentru PSD. Regulamentul Camerei a fost schimbat, în urmă cu un an, pe șestache.

Pe site se află încă vechiul Regulament, care conține o prevedere normală: președintele Camerei poate fi revocat de grupul parlamentar care l-a propus. Anormală ca o nutrie cu aripi este precizarea în vigoare: președintele poate fi revocat de grupul din care face parte. Deci, dacă își dă demisia cu 15 minute înainte să-l revoce, revocarea e imposibilă. Uite-așa au votat deputații tot felul de bazaconii, fără să știe nici ei dacă ridică mâna că le curge sânge din nas, sau fiindcă că le arată șeful cu degetul, o pată de pe tavan.

Rămânând pentru o vreme în funcție, cum spuneam, Zgonea ajută PSD, în campania pentru locale. Cele mai multe șanse pentru a-i lua locul le are Victor Ponta. Nu există alt lider PSD capabil să mobilizeze jumătate plus unu din numărul deputaților, adică PSD plus UNPR, UMDR și ALDE. Dar, momentul strategic pentru declanșarea atacului ar trebui să vină după alegeri.

Care ar fi riscul nominalizării lui Victor Ponta? Aflat într-o revenire spectaculoasă de formă, fostul premier are cea mai mare cotă de încredere dintre toți liderii PSD. Problema ține însă de mobilizarea electoratului anti-PSD, sau mai precis anti-Ponta.

În sondaje, PSD conduce cu 36%. Dar, atenție: mai bine de jumătate dintre alegători nu s-au decis/nu vor merge la vot. În 2014, peste 60% dintre alegători au votat cu Iohannis. Chiar dacă președintele are o cotă în scădere, nu înseamnă că oamenii sunt dispuși să admită că au greșit, dimpotrivă, vor să își justifice alegerea. Orice gest care mobilizează alegătorii este riscant pentru PSD, dacă alegătorii fac parte din electoratul lui Iohannis. O campanie ternă, fără dezbateri fulminante, fără artificii este în avantajul PSD. 

În august 2014, Victor Ponta spunea că va sta acasă și va mânca popcorn, în turul întâi al prezidențialelor. Alegerile din 2016 au un singur tur, după cum a admis Curtea Constituțională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel