Scenariul sumbru pentru PSD: artificiul prin care CCR răstoarnă alegerile

Curtea Constituțională dezbate, miercuri, contestațiile la legea de organizare a alegerilor locale. Decizia ar putea fi devastatoare pentru PSD, dacă ar duce la un vot în două tururi de scrutin. Juriști consultați de DCNews au declarat că există un artificiu prin care CCR poate interveni, chiar dacă în alte situații a decis că nu pot fi schimbate regulile electorale înainte cu un an de data alegerilor.

CCR a respins, în 2012, comasarea alegerilor locale cu cele generale, solicitată de guvernul Boc, cu șase luni înainte de data scrutinului. De asemenea, a stabilit că modificările la legea referendumului nu se pot aplica decât după un de la data promulgării, invocând aceleași recomandări ale Comisiei de la Veneția.

Modificările pot fi permise dacă...

"În primul rând, așa cum a și subliniat președintele CCR, Augustin Zegrean, Comisia de la Veneția face recomandări, nu dă directive. Curtea ar putea decide, miercuri, că sunt interzise schimbările care restrâng drepturile democratice, dar nu și cele care facilitează procesul electoral. Deci, Curtea nu va spune că trebuie organizate alegeri într-un tur sau în două tururi, ci va hotărî că pot fi modificate oricând legile electorale, dacă modificarea se face în sensul unei mai reprezentări democratice mai largi", au spus pentru DCNews sursele amintite.

Astfel, va exista justificarea unei ordonanțe de urgență pentru organizarea alegerilor locale în două tururi, ceea ce ar da o mai mare reprezentativitate autorităților locale și ar facilita procesul democratic.

OUG în 24 de ore

Guvernul are 24 de ore pentru a emite o ordonanță de urgență, iar PSD nu mai poate interveni în Parlament. Ordonanța poate fi atacată de Avocatul Poporului, dar contestația ar urma să se judece tot la CCR. Iar termenul ar depăși data alegerilor. Este greu de crezut că Parlamentul, aflat în vacanță, s-ar mobiliza pentru o moțiune de cenzură, până la data scrutinului. Ulterior, majoritatea se va stabili în funcție de rezultate. O eventuală moțiune de cenzură nu ar schimba cu nimic efectele ordonanței, chiar dacă guvernul Cioloș ar cădea. Iar o lege care să modifice OUG nu poate fi adoptată într-un interval atât de scurt. În plus, Președintele Klaus Iohannis are dreptul să retrimită Parlamentului legea de respingere a ordonanței, în termen de 45 de zile, adică mult după instalarea primarilor aleși în două tururi.


Referendumul din 2012, efect paradoxal

O măsură luată de USL în 2012 fac dificilă reacția PSD, în cazul în care se impun alegeri în două tururi. Primarii nu pot sta în funcție nicio zi după încheierea mandatului de 4 ani.  Publicarea OUG în Monitorul Oficial ar fi putut să întârzie până după data limită, de 5 mai. Dar MO a fost trecut, în 2012, din subordinea Parlamentului în cea a Guvernului. Chiar dacă ar mai fi rămas la Parlament, tot ar fi fost probleme: președintele Camerei este Valeriu Zgonea, proaspăt exclus din PSD. Nici la Senat, lucrurile nu sunt limpezi: chiar dacă președintele Călin Popescu Tăriceanu este susținut de PSD, ALDE ar prefera alegerile în două tururi, pentru a putea negocia la consiliile locale.

Liviu Dragnea a amenințat cu boicotarea alegerilor de către PSD, dacă legea votată acum un an este modificată "în timpul jocului". Decizia riscă să spargă unitatea partidului. Este greu de susținut și pe plan extern, mai ales dacă se decide altfel de către Curtea Constituțională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel