Radu Tudor: Cine era spionul sovietic de la Ministerul de Interne

Jurnalistul Radu Tudor relatează pe blogul personal o situație din cadrul Ministerului de Interne găsită de Victor Babiuc, după numirea la conducerea ministerului, în primii ani de după 1989.

Fostul ministru de Interne, Victor Babiuc, a relatat recent un episod important pentru evolutia Romaniei dupa Decembrie 1989.

Iata ce a spus Babiuc intr-un interviu acordat ziarului Evenimentul zilei :

„Cum am găsit eu Ministerul de Interne? Mai întâi trebuie să vă spun că am fost numit în perioada în care s-a produs ruptura între Petre Roman și Ion Iliescu. Lumea era încă sub influenţa marxismului. Ca şi Ministerul de Interne (...) Era o structură militarizată, cum spuneam. Am găsit mulți militari aduși de la Ministerul Apărării. Printre ei era un secretar de stat spion sovietic pe care l-am dat afară când am aflat", a mai specificat Babiuc. L-a înlăturat pe spion cu ajutorul altor cadre care l-au demascat înainte ca el să fie numit şeful Internelor. A fost sprijinit pentru că toţi angajaţii erau prea timoraţi ca să se mai opună".

Sa va relatez o parte din lucrurile pe care le stiu. Si pentru care exista zeci de dosare cu mii de file.

Citește și: Radu Tudor: Este cea mai mare umilință pentru Traian Băsescu

Spionul sovietic de care a pomenit fostul ministru Babiuc este GENERALUL DUMITRU PENCIUC. Acesta absolvise in anii '50 Academia Felix Dzerzhinsky a KGB. Penciuc a ocupat diverse functii importante in ierarhia MAI. La sfarsitul anilor '70-inceputul anilor '80, colonelul Penciuc impreuna cu o serie de generali de varf ai Armatei Romane au fost trecuti in rezerva sau mutati in economia nationala la ordinul expres al lui Nicolae Ceausescu. Acesta avea toate dosarele Directiei a IV a de Contrainformatii Militare a DSS in care era documentata activitatea spionilor sovietici (KGB si GRU) pe teritoriul Romaniei.

Odata cu Penciuc, Ceausescu i-a scos din Armata si pe generalii Vasile Ionel (desemnat sef al santierului Canal Dunare-Marea Neagra) si Nicolae Militaru (desemnat ministru adjunct al Constructiilor Industriale).

Disparitia lui Nicolae Ceausescu i-a readus in prim plan pe cei trei agenti sovietici. Colonelul Penciuc, generalul Vasile Ionel si generalul Nicolae Militaru au fost primii reactivati sub comanda lui Ion Iliescu in saptamina 24-31 Decembrie 1989.

Citește și: Radu Tudor, întrebare-cheie pentru Klaus Iohannis: "De ce... ?"

Penciuc, avansat la gradul de general a fost adjunct al sefului IGP, sef al Trupelor de Paza si Ordine din MAI, apoi secretar de stat si adjunct de ministru in 1991. In acea functie l-a gasit Victor Babiuc cand a fost numit de Petre Roman ministru de interne.

Pentru ca noua structura informativa a MAI – celebra UM 0215 – era compusa din multi fosti ofiteri ai Directiei a IV a, Babiuc a avut acces la informatii consistente despre apartenenta lui Penciuc.

Generalul Vasile Ionel a fost primul numit chiar pe 25 Decembrie in functia esentiala de sef al Marelui Stat Major al Armatei Romana in locul incomodului general Stefan Gusa, cel care a respins ferm intrarea trupelor sovietice in Romania sub pretextul ajutorului "fratesc" in lupta impotriva teroristilor.

Generalul Nicolae Militaru devenise deja ministru al apararii, find ulterior inlaturat in urma revoltei ofiterilor Armatei Romane care protestau impotriva ideii ca un agent sovietic sa conduca Armata.

Ionel a devenit mai apoi consilier prezidential al lui Ion Iliescu pina in 1996. Militaru trecuse pe linie moarta si a mai incercat inca o data cartea Moscovei printr-o candidatura la prezidentiale in 1996. Penciuc devenise seful Asociatiei Cadrelor in Rezerva si in Retragere din MAI, functie din care a fost onorat si avansat de patru ori, pina la general cu patru stele.

Generalii Militaru, Penciuc si Ionel, varfurile de lance ale agenturii sovietice in Romania, sunt astazi morti.

Ionel a fost ultimul pe lista si poate cel mai important, a precizat Radu Tudor pe blog.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel