Ce nu trebuie să facem de Sfântul Ioan Botezătorul, pe 7 ianuarie

sf-ioan-botezatorul-240x300
sf-ioan-botezatorul-240x300

7 ianuarie 2014, Sfântul Ion, Sfântul Ioan Botezătorul. Pe 7 ianuarie este prăznuit Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. În fiecare an, la această dată, este cinstit prorocul care L-a botezat pe Mântuitorul Hristos în apa Iordanului.

Ioan Botezătorul a fost fiul preotului Zaharia și al Elisabetei. Cei doi au fost vestiți de către îngerul Gavriil că vor avea un prunc. Zaharia și Elisabeta au devenit părinți la vârstă înaintată. Sfântul Ioan Botezătorul este numit “Înaintemergătorul Domnului”, pentru că a fost cel care a propovăduit credința creștină, pregătindu-i pe oameni să-l primească pe Mântuitor, dar și Sfântul Botez, întru căință.

În această zi sfântă, pe 7 ianuarie, creștinii țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri pentru a le merge bine tot anul. Sfântul Ioan Botezătorul este unul dintre cei mai iubiţi sfinţi din România. Pe lângă marele număr de persoane care poartă numele de Ion, Ioan, Ioana, Ionel, Ionela ori Ionică sau Ionuţ, există şi tradiţii care sunt păstrate din vremuri  imemoriale. În unele zone, în ajunul sărbătorii de Sfântul Ioan Botezătorul, are loc botezatul Ionilor. În comunităţile în care este păstrat acest obicei, Ionii sunt conduşi cu alai la râu. Acolo, preoţii îi "botează", adică le toarnă pe capete apă luată din râul în care, în prealabil, s-a turnat apă sfinţită cu ocazia liturghiei de Bobotează.

 Potrivit tradițiilor, în ziua Sfântului Ioan se încheie perioada Sărbătorilor de iarnă, începute de ziua Sfântului Nicolae (6 decembrie). Se zice că după Sfântul Ioan se botează gerul, adică gerul începe să nu-și mai facă simțită prezența. Sfântul Ioan este considerat ocrotitorul pruncilor, iar mamele se roagă lui pentru a naște copii sănătoși, fără malformații. Se zice că cine nu se veselește în Ziua Sfântul Ioan va fi trist tot anul.

Unii oameni serbează ziua de Sfânt Ion pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele de fiarele sălbatice. În ziua de Sfânt Ion există obiceiul "Iordănitul femeilor", care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se adună la o gazdă, unde aduc fiecare alimente și băutură, apoi petrec până dimineața, spunând că se "iordănesc".

O altă tradiţie este binecuvântatul minerilor. La Ocna Dej, de exemplu, preotul din comunitate îi binecuvântează în ajunul zilei de Sfântul Ioan pe minerii care coboară în adâncul minei de sare. Astfel, aceştia au credinţa că vor fi feriţi de probleme tot anul care începe.

Tradiția ne spune că în dimineața zilei de Sfântul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi feriți de boli în decursul anului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel