EXCLUSIV  Bostanul tehnocraților sună a gol

 

Dacian-Julien Cioloș a primit o lovitură sub centură de la Marius-Raul Bostan. Tocmai ce a lansat guvernul noua sa strategie de comunicare, că ministrul Comunicațiilor i-a dat o lovitură la rădăcină.

Afirmația că tehnocrații fac lucruri bune, dar imaginea lor suferă din cauza lipsei de comunicare  nu se poate susține. E ridiculizată de atacurile pe care guvernul le suferă din partea propriilor miniștri.

Gafele unora dintre ei pun în discuție legitimitatea echipei Cioloș, care își justifică existența prin expertiza tehnică, nu prin votul popular. Foarte probabil, distrug mitul tehnocratului, așa cum au distrus țărăniștii mitul specialiștilor, în anii 90. În măsura în care guvernul este asociat cu președintele, sporovăiala iresponsabilă a unor miniștri afectează și cota de încredere a lui Klaus Iohannis. (În acest sens, ar fi o mișcare bună ca președintele să solicite demisia lui Marius-Raul Bostan. Ca garant al Constituției, are tot dreptul, în momentul când  un ministru intră în coliziune cu legea fundamentală).

De ce afirm că dl. Marius-Raul Bostan face jocul adversarilor tehnocrației și nu e o simplă eroare de comunicare?

Să ne gândim la așteptările pe care le avea publicul de la tehnocrați. În principal, îi punea în opoziție cu politicienii. Oameni care tac și fac, spre deosebire de politicienii care doar vorbesc. Specialiști într-un domeniu, spre deosebire de politicienii care se pricep la toate. Nu sacrifică principiile, pentru voturi. Iau deciziile corecte,  fără teama că își pierd popularitatea. Nu se agață de scaun.

Ce ne arată scandalul Bostan? Tehnic, pe puncte:

  1. Scandalul nu privește domeniul său de competență. Omul ”rezolva” problemele din Educație (la fel cum alt tehnocrat, Irimescu, de la Agricultură, a făcut valuri cu o zicere din zona Justiție-Fisc).
  2. Nu a venit cu o lege, cu o HG, cu o ordonanță reformistă, ci a stârnit indignare sporovăind la un seminar.
  3. Este de acceptat ca un tehnocrat să folosească expresii savante, pe care nu le înțelege marele public, că trebuie să le traducă purtătorul de cuvânt etc. Dar, nivelul afirmației făcute de ministrul Comunicațiilor nu depășește nivelul unei postări Facebook, în care oamenii își dau și ei cu părerea.    
  4. Părerea ar putea fi contrară Constituției (ministrul tehnocrat, de exemplu, propune un referendum)  cu condiția să nu fie o prostie. Premierul, care i-a spus să-și ceară scuze, a recunoscut că este.
  5. Dacă opinia nu este susținută de șeful Executivului, soluția tehnocrată ar fi demisia. Aici nu au ce căuta scuzele: ori crede ce a spus, deci nu are de ce să mai stea în Guvern, ori vorbește gura fără el, deci nu e tehnocrat, și ar trebui dat afară din guvern.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel