Beneficiile ceaiului de urzică, supranumit “Focul Vindecător”

Deși nu este deloc prietenoasă cu pielea noastră, urzica are multe beneficii, fiind folosită de sute de ani ca aliment, plantă medicinală, ceai, tonic energizant sau ca materie primă pentru obţinerea firelor pentru ţesături.

Urzicile sunt o excelentă sursă de proteine, fier şi alte minerale esenţiale pentru organism. De asemenea, sub formă de tincturi sau de ceai, urzicile au fost folosite în medicina tradiţională pentru a face părul să fie mai strălucitor şi mai puternic, sau pentru a curăţa sângele. În Grecia antică erau folosite în tratamentul artritei, tusei sau tuberculozei.

Componentele naturale ale frunzelor de urzici

Urzicile sunt printre cele mai bogate plante în substanțe benefice pentru corpul uman, fapt ce a determinat nutriționiștii să îl recomande ca aliment sau plantă medicinală pentru detoxifierea și pentru regenerarea organismului. Conțin substanțe de natură proteică și glucidică, un număr incredibil de aminoacizi, vitaminele B2, K si C, polivitamina A, acid pantotenic, beta caroten, săruri de calciu, fier, siliciu, magneziu, potasiu, amine, cetone, steroli și multe altele în cantități mai mici. Proprietăţile antiinflamatorii sunt datorate prostaglandinelor.

Ceaiul de urzică – Beneficii

- ajută de detoxifierea organismului de substanţe chimice şi metale grele
- fiind bogat în minerale și vitamine, este excelent pentru vitaminizarea, remineralizarea și echilibrarea sistemului de apărare al organismului.
- elimină stările de anemie, ce apar mai ales primăvara
- ajută la reducerea retenţiei de apă, sunt în particular eficiente în sindromul premenstrual şi menoragie
- stimulează lactaţia şi este ajută la recuperarea energiei după naştere
- cu ceai de urzici se creşte concentraţia de testosteron în mod natural, crescând vitalitatea la bărbaţi
- este diuretic, crescând secreţia de acid uric, dar în acelaşi timp este eficient în tratamentul enurezisului nocturn
- conține sterolii, componente din frunzele de urzici, reduc activitatea dehidrotestosteronului, care cauzează afecţiuni ale prostatei
- prin acţiunea antiinflamatoare ceaiul de urzici reduce simptomele cauzate de artrită. Cantităţile însemnate de bor şi siliciu din frunzele de urzici sunt de ajutor în reducerea durerilor provocate de osteoartrite, tendinite, bursite, artrita reumatoidă sau guta. Frunzele pot fi folosite și pentru a obţine o pastă care se poate aplica direct pe locurile dureroase
- proprietăţile antihemoragice pot fi utile în hemoragiile interne sau în tratarea rănilor sau tăieturilor de mici dimensiuni
- acționează bactericid, limitând sau înlăturând multiplicarea bacteriilor
- are efect benefic în tratarea bronșitei și a astmului
- magneziul din urzici moderează durerea cauzată de fibromialgie
- conţine antihistaminice naturale care sunt eficace pentru diferite alergii
- are proprietăţi analgezice
- se poate folosi ceai de urzici ca tonic feminin, mai aels pentru femeile tinere, aflate la începutul menstruției şi pentru femeile în vârstă aflate la menopauză;

Ceai de urzică – uz extern

Cu ceai de urzică se activează regenerarea țesuturilor și epitelizarea lor, fiind folosit cu precădere în tratamentele de natură cosmetică. Se ştie că folosind ceai de urzici puteţi îmbunătăţi aspectul tenului, făcându-l mai curat şi mai sănătos. De asemenea, compresele cu ceai de urzici ajută la cicatrizarea rănilor.

Citește și: Ceaiul de Crizantemă, băutura care prelungește viața asiaticilor 

Tratament cu ceai de urzici împotriva mătreții și căderii părului

Acest tratament presupune o cantitate de urzici proaspete sau uscate de aproximativ 1,5 kg de frunze care se pun într-o oală de 5-6 litri plină cu apă rece și apoi se pun pe foc mic. După ce ajung la fierbere, se mai lasă să stea 5-7 minute, apoi se ia oala de pe foc și se lasă la răcit. Cu acest amestec se spală părul de 3 ori în două săptămâni.


În cazul în care folosiți rădăcini de urzici, se iau două mâini pline cu rădăcini de urzici și se lasă să stea o noapte în apă rece, apoi a doua zi se pune vasul pe foc până dă în clocot, apoi se lasă sa mai fiarbă 8-10 minute. Se folosește săptămânal, iar pentru spălatul pe cap ar trebui folosit doar săpun medicinal.

Cum se prepară corect ceaiul de urzică

Ceaiul de urzică se prepară prin opărire sau infuzie, astfel încât planta să nu își piardă proprietățile curatorii. Peste o lingură de urzici se toarnă o ceașcă de apă clocotită, se acoperă preț de câteva minute, după care se strecoară. În caz că se dorește pregătirea unei cantități mai mari, se va repeta procedeul folosind 4-5 linguri cu frunze uscate de urzici, la un litru de apă fiartă. Se consumă zilnic până la patru cești de ceai, cu înghițituri mici, fără să se adauge zahăr. În mod normal, dacă bei zilnic 2-3 căni, vei slăbi cam 2kg pe săptămână, însă pentru un efect maxim, odată începută cura de slăbire cu ceai de urzici, nu trebuie întreruptă timp de 30 de zile. Un pahar de ceai de urzici combinat cu ceai de coada îoricelului pe zi ajută și la toniefierea stomacului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel