Aproape jumătate din elevii vasluieni, controlaţi epidemiologic, au păduchi sau râie

copii-paduchi
copii-paduchi

În urma triajului epidemiologic obligatoriu la începutul fiecărui an şcolar, inspectorii sanitari din Vaslui au arătat că starea de sănătate a elevilor, în special a celor din mediul rural, nu este una foarte bună. În unele sate încă mai sunt copiii care au probleme cu păduchi şi râia.

copii-paduchiDe la începutul anului şcolar, în judeţul Vaslui au fost verificaţi mai bine de 80.000 de elevi, iar medicii au descoperit cazuri de angine, varicelă sau râie. Pe primul loc rămân însă păduchii, fiind depistaţi la jumătate dintre elevi.

„În urma triajului epidemiologic din şcoli s-au înregistrat 404 boli la elevii controlaţi. Pe primul loc se află pediculoza, urmată de angine şi micoze. Cei mai mulţi elevi cu probleme au fost descoperiţi în mediul rural. Spre surpriza noastră am avut şi nouă cazuri de păduchi şi printre liceeni”, a declarat pentru regionalul Evenimentul Mihaela Vlada, director coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui.

Inspectorii îi consideră pe părinţi principalii vinovaţi. „Copiii sunt copii. Se mai spală, mai trec pe lângă apă, dar tu ce fel de mamă eşti? Nu trebuie să te interesezi, să îl iei tu la îngrijit? Pe vremea mea, mă spăla mama cu leşie că nu erau ca acum tot felul de şampoane şi călcâiele le frecam cu o piatră. Dădeam de sânge, dar eram curată. Mă controla de acasă înainte de a mă duce la şcoală”, ne-a spus o vasluiancă.

Problemele cu păduchi de la Vaslui se regăsesc şi în alte judeţe din Moldova

La Bacău, din cei peste 73.000 de copii au fost verificaţi 69.000, iar surprizele nu au întârziat să apară. Păduchi, râie şi angine, asta este ordinea afecţiunilor depistate inclusiv la copiii de la grădiniţă şi la liceeni. Pe listă se mai află micozele, dar şi şase cazuri de boli parazitare.

La Suceava, tabloul afecţiunilor a fost completat de hepatită şi oreion. Nu putem trece însă mai departe până nu precizăm că păduchii şi râia sunt „lideri” la parazitoze, cele mai tot la sate depistate. Aceeaşi situaţie a fost consemnată şi la Neamţ, ceea ce arată că moldovenii trebuie să-şi facă o obişnuinţă din igienă. Mulţi spun că sunt săraci şi că nu au posibilitate de a se spăla, însă adevărul este pe undeva pe la mijloc.

Citeşte şi:

Reprezentanţii ANPC au descoperit mai multe grădiniţe cu probleme în Neamţ

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel