Zoe Petre: Propaganda băsistă continuă minciunile referitoare la USL

Fostul consilier prezidențial, Zoe Petre, într-o postare pe blog intitulată "Briciul lui Okham", critică ideea propagandei băsiste care afirmă că USL este împotriva ideilor anti-occidentale, aceasta mergând spre o orientare pro-rusă.

"Ca și Polonia, România are un contencios istoric de-a dreptul tragic în raport cu Rusia; singurul moment în care românii s-au împăcat, cît de cît, cu dictatura comunistă a fost atunci cînd Ceaușescu s-a distanțat de ruși; partidul lui Ion Iliescu și-a pierdut popularitatea treptat, apoi și alegerile din 1996, pentru că nu prezenta garanția unei asemenea distanțe, și nu le-ar fi cîștigat în 2004 dacă nu ar fi admirat împreună cu George W. Bush, curcubeul. De fapt, din 2000 și pînă azi, oricare ar fi reproșurile pe care le putem adresa PSD, înclinația pro-rusă sau vreo undă măcar de anti-americanism nu se numără printre acestea: aș zice chiar dimpotrivă.

Oricît ar fi de hulit Adrian Năstase, să nu uităm că, somat să opteze între americani și europeni, a pierdut, Chirac dixit, ocazia de a tăcea.. În acea vreme, cu toții - și dl. Cristian Preda, vehement european, și dna Durandin - și subsemnata, mărturisesc - eram mai degrabă critici față de excesele pro-americane ale PSD. Cît despre liberali, poate să fi fost pro-rus PNL-ul anilor '20, care a susținut legea Mârzescu - prin care a fost interzis PCR și propaganda comunistă - și a reprimat revolta - pro-rusă - de la Tatarbunar, dar cred că e prima - sper și ultima dată - în istoria ultimilor 22 de ani cînd cineva are ideea stupidă de a-i considera pro-ruși. Fără nici un argument", scrie Zoe Petre.

 "De unde ideea asta cu rușii? Dacă există în România vreun susținător politic al apropierii de Rusia, acesta este dl. Cosmin Gușă, care , e drept, a evoluat cîndva în cercul PSD, dar l-a trădat de mai multe ori, virînd vertiginos cînd în proximitatea lui Traian Băsescu, cînd în cea a criticilor acestuia, cînd în orbita dnei Udrea (unde, să vezi comedie, se întîlnește cu ALRO și cu dl Stolojan)

 Așa că nu e nevoie să fii profesionist în ale cercetării istorice sau politice, ci doar corect informat, pentru ca aserțiuni de genul celor la care am neplăcerea să mă refer, cum că USL nu s-ar mulțumi să fie anti-occidentală, e și pro-rusă, să-ți suscite hohote de rîs. Ceea ce nu exclude repulsia, inevitabilă în fața oricărul enunț calomnios. Calea pe care asemenea enunțuri nu ajung doar în clevetirile de cafenea ale unor mahalagii lipsiți de cea mai elementară cultură politică, ci și pe buzele unor intelectuali cu pretenții, este fie foarte complicată, fie dintre cele mai simple. Briciul lui Okham mă obligă la simplitate: cineva - aș vrea să știu cine, dar mă tem că degeaba - le dictează tuturor, indiferent de condiția lor intelectuală, aceleași cîteva mantre, pe care, din varii motive pe care chiar nu vreau să le cunosc, armata de roboți în slujba lui Băsescu le repetă fără variații.

 Cum spunea și Hitler: minciuna să fie cît mai mare, cît mai simplă, și cît mai des repetată; pînă la urmă, cei mai mulți o vor crede".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel