Zelenski: Rusia nu va reuşi să îngenuncheze Europa, Ucraina sau altă ţară în această iarnă

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este convins că vor eşua în final calculele Rusiei de a reuşi în această iarnă să pună în genunchi Europa sau Ucraina sau altă ţară individuală. Preşedintele Zelenski a făcut declaraţiile în cadrul discursului său de seară, informează agenţia ucraineană de ştiri Ukrinform.

Dacă cineva din Rusia crede că va aduce Europa ca întreg sau Ucraina sau oricare altă ţară individuală în genunchi în această iarnă este o greşeală de calcul. Cred că Europa este suficient de puternică pentru a corecta greşelile trecutului şi pentru a deveni independentă de sistemul energetic rus, de energia rusească şi pentru a nu ceda şantajului energetic al teroriştilor de la Gazprom", a declarat Volodimir Zelenski, potrivit Rador. 

Dmitri Medvedev dă vina pe NATO pentru "operaţiunea specială" din Ucraina: Nu ne putem împăca cu acest fapt

Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a dat vina pe NATO pentru "operaţiunea specială" a Rusiei din Ucraina. 

Rusia a decis să lanseze o operaţiune militară specială preventivă în Ucraina, pentru că nu a putut să se împace cu faptul că NATO se va "instala" în această ţară, a declarat, miercuri, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev.

"Nu ne putem împăca cu faptul că Alianţa Nord-Atlantică se va instala pe teritoriul Ucrainei şi că unii dintre conducătorii lor nebuni - aceştia sau următorii, pentru noi asta nu contează, căci până la urmă, asta nici măcar nu este o chestiune a zilei de astăzi - vor decide, de exemplu, să atace teritoriul nostru, Republica Crimeea" - a declarat Medvedev, în timpul unei vizite efectuate la poligonul de antrenament Mulino din regiunea Nijnii Novgorod, unde a luat la cunoştinţă de pregătirea personalului militar al Districtul Militar de Vest, în cadrul perioadei antrenamentelor de vară.

Un videoclip cu declaraţia sa a fost postat pe pagina VKontakte a lui Medvedev. De aceea, potrivit vicepreşedintelui Consiliului de Securitate al Rusiei, a fost luată decizia "desfăşurării unei operaţiuni preventive", scrie Rador.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a emis vineri o amenințare voalată la adresa aliaților occidentali ai Ucrainei care au acuzat Rusia că acum creează riscul unei catastrofe nucleare prin staționarea forțelor în jurul centralei ucrainene Zaporojie, scrie Reuters.

Ucraina a acuzat Rusia că a tras în orașele ucrainene din apropiere, știind că forțele ucrainene nu ar putea risca să răspundă atacului. Se spune că Moscova a bombardat zona Zaporijie în timp ce dă vina pe Ucraina. 

"Ei (Kievul și aliații săi) spun că este Rusia. Asta este, evident, 100% prostie, chiar și pentru publicul rusofob stupid", a scris Medvedev, acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, pe canalul său Telegram.

"Spun că se întâmplă pur întâmplător, de genul "Nu am vrut”. Ce să spun? Să nu uităm că Uniunea Europeană are și centrale nucleare. Și acolo se pot întâmpla accidente.", a amenințat Medvedev.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a ONU a declarat că bombardarea centralei Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, ar putea provoca un dezastru nuclear, dar nu a reușit să aranjeze condițiile pentru o inspecție. Kievul și secretarul general al ONU Antonio Guterres au cerut demilitarizarea zonei, iar Grupul celor Șapte mari economii a cerut Rusiei să o returneze Ucrainei. 

Însă parlamentarul rus Leonid Slutsky, președintele comisiei de afaceri externe a Camerei inferioare, a declarat că ideea de a readuce uzina sub controlul ucrainenilor este "o batjocură din punctul de vedere al asigurării siguranței".

"Și toate declarațiile miniștrilor de externe G7 în sprijinul cererilor lor nu sunt altceva decât sponsorizarea terorismului nuclear.", a adăugat el pe canalul său Telegram.

Rusia a confiscat uzina Zaporojie în martie, după ce a invadat Ucraina pe 24 februarie, dar site-ul este încă operat de personalul său ucrainean. Kievul a declarat că acel complex a fost lovit de bombardamente de cinci ori joi, inclusiv în apropierea locului unde sunt depozitate materiale radioactive. Oficialii numiți de ruși au declarat că Ucraina a bombardat fabrica de două ori, perturbând o schimbare de tură, potrivit agenției de știri de stat rusă TASS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel