Zece mituri despre Margaret Thatcher

Criticii de centru-stânga nu au încetat să-i pună în cârcă doamnei de fier a Marii Britanii, Margaret Thatcher, eșecuri suferite de Regat sau reforme care se presupune că au distrus diverse producții sau sisteme ale Marii Britanii.

Cele mai multe dintre alegații nu sunt susținute de fapte. Zece dintre acestea sunt următoarele, adunate de Adam Smith Institute:

1. A distrus producția Regatului Unit. Greșit. Randamentul producției a fost mai ridicat cu 7,5% când Thatcher și-a încheiat ultimul mandat în 1980, decât atunci când a preluat funcția de premier. A existat într-adevăt o scădere ca proporție a întregii economii, dar asta doar pentru că alte sectoare, în special serviciile și finanțele, au crescut mai mult pe măsură ce economia înflorea.

2. A distrus puterea sindicatelor de a proteja muncitorii. Reformele ei le-au oferit putere membrilor sindicatelor mai degrabă decât liderilor acesteia. Precedentele guvernării conservatoare și laburiste au încercat în zadar să dea o lege pentru uniuni. Reformele doamnei de Fier le-a oferit membrilor uniunii dreptul de a-și alege conducătorii prin vot secret.

3. A scăzut impozitul pe venit pentru ca bogații să plătească mai puțin. Nu doar că bogații au plătit mai mult, datorită reformelor ei, dar au plătit o parte mai mare din total. Guvernele ei au scăzut constant vârful impozitelor de la 83% la 40%.

4. A transformat industrii vitale ale statului în monopoluri private. Greșit. Programul de privatizare a transformat monopolurile bolnave în unele competitive și de suces. Guvernul ei a avut grijă ca privatizarea să sporească competitivitatea prin orice mijloace. O măsură importantă a fost cea de a separa infrastructura de aprovizionare, pentru ca producători diferiți să concureze pentru a le da consumatorilor produse prin țevi sau cabluri.

5. A distrus industria de cărbune a Regatului. Industria de cărbune a Marii Britanii era în cădere liberă de decenii. Mai multe mine au fost închise în timpul guvernului lui Harold Wilson decât cel a lui Margaret Thatcher.

6. Nu a redus într-adevăr taxeleCriticii indică o ușoară creștere în taxele impuse de cei 11 ani de guvernare ca dovadă că tăierile de taxe ale lui Thatcher au fost iluzorii. Au existat creșteri, în special la VAT, dar în timpul domniei sale taxe majore pe venit și ale corporațiilor au fost reduse, ceea ce a condus la creștere economică.

7. A formulat o reglementare care a condus la criza din prezent. Anii '80 nu au fost o perioadă a dereglementării financiare. Comerțul interne a devenit ilegal în 1980. Industria asigurării de viață, care nu a fost supusă vreunei reglementări de 100 de ani, a fost reglementată din 1980 până în 1982. Asigurarea pe depozitele bancare a fost introdusă în 1979. Vânzarea produselor de investiții și asigurări au intrat sub reglementare statuară din 1986. Mai departe, prima reglementare a băncii de capital britanice a luat ființă în timpul lui Basel I, adoptată consensual în timp ce Margaret Thatcher era premier.

"Big-bangul" a permis mai multor tipuri de firme să comercializeze instrumente financiare, dar în esență a înlocuit reglementările private cu responsabilitatea publică.

8. A comis o crimă de război prin scufundarea crucișătorului BelgranoMarea Britanie se afla într-o situație de război din cauza prelurării ilegale a insulelor Falklands de către Argentina. Atlanticul de Sud a devenit o zonă de război activă. Zona de excludere de 200 de mile nu restricționa luptele în limitele interne ale teritoriului său. Era o avertizare pentru navele neutre să evite zona. Crucișătorul argentinian Belgrano nu era o navă neutră și avea un curs de zig-zag, , prezentând o amenințare pentru forțele britanice, și a fost scufundată ca un gest de război, unul pe care comandanții argentinieni l-au acceptat drept legitim.

9. Guvernul ei a fost unul profund nepopular și divizat. I-a condus pe Conservatori la victorie de trei ori consecutiv, cu majorități substanțiale. Socialiștii au sperat că ideologia lor va prevala într-o zi, dar guvernele conduse de Thatcher au pus capăt acelei speranțe în Marea Britanie și au ajutat la a-i pune capăt în întreaga lume. Stânga nu îi poate ierta lui Thatcher că i-a închis viitorul.

10. Tăierile ei au crestat serviciile publice. De fapt, veniturile publice au crescut cu 17,6% în cursul guvernărilor sale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel