Vicepreședintele Comisiei Europene: Putin este într-o stare de spirit agresivă și ar putea ataca și țările baltice

Vicepreședintele Comisiei Europene: Putin este într-o stare de spirit agresivă și ar putea ataca și țările baltice
Vicepreședintele Comisiei Europene: Putin este într-o stare de spirit agresivă și ar putea ataca și țările baltice

Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei Europene, avertizează că președintele rus Vladimir Putin va ataca țările baltice dacă Rusia câștigă în Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin probabil își va intensifica ambițiile militare și provocările la adresa NATO în țările din Marea Baltică, Lituania, Letonia și Estonia, dacă nu este oprit în Ucraina, a avertizat vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, într-un interviu acordat Politico.

Comisarul comercial, care a crescut în Uniunea Sovietică și se bazează pe experiența sa de fost prim-ministru al Letoniei, a spus că UE trebuie să ia în serios amenințarea Rusiei.

„Dacă nu sprijinim Ucraina, războiul nu se va opri în Ucraina. În mod clar, Putin este acum într-o stare de spirit agresivă de război și, din păcate, este probabil ca această agresiune să continue în alte țări”, a spus el.

Întrebat dacă este deosebit de îngrijorat de Republica Moldova, acesta a spus că mai degrabă țările baltice reprezintă o posibilă țintă.

„Dacă te uiți la escaladarea retoricii agresive a Rusiei și chiar a declarațiilor care susțin că Rusia susține interesele Belarusului de a avea acces la Marea Baltică și la creșterea retoricii anti-baltice, la fel a fost și în Ucraina, unde a început, de asemenea, cu o retorică anti-ucraineană în creștere.”, a spus Dombrovskis.

Predicția că țările baltice ar putea fi următoarele ținte ale lui Putin, după invazia Ucrainei, reflectă nivelul de alarmă din unele zone ale Comisiei Europene cu privire la următoarea mișcare a lui Putin. Dombrovskis a avertizat de mult despre amenințarea reprezentată de președintele rus.

Vicepreședintele CE susține că Rusia șantajează Europa

De asemenea, Dombrovskis a fost sceptic cu privire la deschiderile diplomatice către Putin.

„Întrebarea este dacă aduc niște rezultate tangibile în ceea ce privește oprirea războiului, sau cel puțin asigurarea unei încetări a focului sau a coridoarelor umanitare. În prezent, niciuna dintre acestea nu s-a materializat, din păcate.”

Fostul premier leton a subliniat că noi sancțiuni împotriva Rusiei ar putea veni în câteva zile.

„Nimic nu ar trebui să fie exclus”, a spus Dombrovsksis, inclusiv în sectorul energetic.

„Ar trebui să facem mai mult, pentru că, din păcate, această agresiune nu se oprește, așa că ar trebui să căutăm o modalitate – într-un fel – de a opri capacitatea lui Putin de a finanța acest război”, a spus el.

Cu privire la posibilitatea de a viza petrolul și gazele rusești, Dombrovskis a spus că o evaluare a Comisiei Europene este în desfășurare, dar a subliniat că „nimic nu ar trebui să fie exclus”, scrie Politico.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel