Vaticanul corectează o declaraţie a Papei

Papa Francisc. foto: Vatican Media
Papa Francisc. foto: Vatican Media

Vaticanul a retras, luni, referirea la ''psihiatrie'' din declaraţia făcută duminică de Papa Francisc întrebat despre homosexualitate, menţionând că suveranul pontif nu a intenţionat să se refere la aceasta ca la ''o afecţiune psihiatrică''.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinută duminică în avionul de întoarcere la Roma din vizita sa apostolică în Irlanda, Papa le-a recomandat părinţilor să recurgă la psihiatrie dacă descoperă la copiii lor înclinaţii timpurii spre homosexualitate, relatează AFP. Trebuie să se ţină seama de vârsta persoanei, a explicat Papa, întrebat de un jurnalist ce le-ar recomanda acelor părinţi care constată orientări homosexuale la copiii lor.

Când se manifestă încă din copilărie, sunt multe lucruri de făcut, prin psihiatrie, pentru a vedea cum stau lucrurile. E altceva însă când se manifestă după vârsta de 20 de ani', a spus suveranul pontif. Cuvântul psihiatrie a fost retras din transcrierea publicată luni de serviciul de presă al Vaticanului pentru a nu modifica gândirea Papei, a explicat pentru AFP un purtător de cuvânt al Vaticanului.

'Când Papa se referă la 'psihiatrie' este clar că o face ca un exemplu care se numără printre diverse lucruri ce pot fi făcute', a explicat aceeaşi sursă. 'Însă, cu acest cuvânt el nu a avut intenţia de a spune că este vorba despre o afecţiune psihiatrică, ci poate că ar trebui văzut cum stau lucrurile la nivel psihologic', a adăugat purtătorul de cuvânt.

Alte erori, corectate în timp

Aceasta nu este prima dată când Vaticanul a retuşat declaraţiile făcute de Papa în timpul tradiţionalei conferinţe de presă pe care acesta o susţine în avion în cursul călătoriilor sale în străinătate. Potrivit agenţiei I.Media de la Vatican, serviciul de presă al Sfântului Scaun a retras în 2013 o frază întreagă pronunţată de Jorge Bergoglio. În această frază eliminată ulterior, Papa a afirmat cu privire la Oscar Romero, arhiepiscop de San Salvador, asasinat în 1980: Nu am nicio îndoială că merită să fie beatificat, însă trebuie să luăm în considerare contextul.

Asociaţiile de apărare a drepturilor LGBT din Franţa (lesbiene, gay, bisexuale şi transsexuale) au denunţat luni afirmaţiile 'iresponsabile' ale Papei. 'Condamnăm aceste afirmaţii care trimit la ideea că homosexualitatea este o boală. Dacă există o boală, aceea este homofobia ancorată în societatea noastră care duce la persecutarea persoanelor LGBT, a declarat pentru AFP Clemence Zamora-Cruz, purtătoarea de cuvânt a Inter-LGBT. Aceste afirmaţii sunt 'şocante', deoarece stigmatizează copiii, a spus ea, reamintind că 'studiile au demonstrat că riscul de sinucidere este mai ridicat decât media în rândul tinerilor LGBT'.

Vezi și: Papa Francisc recomandă psihoterapie pentru copiii cu înclinaţii spre homosexualitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel