Vasile Dâncu vrea puteri totale pentru președinte

Vicepremierul Vasile Dâncu susține că se impune o modificare a Constituției astfel încât să se precizeze foarte clar ce tip de Republică este România și apreciază că "cel mai bine s-ar potrivit o republică prezidenţială".

Într-un interviu acordat pentru evz.ro, vicepremierul Vasile Dâncu a afirmat că se gândește tot timpul la procedurile privind modificarea Constituţiei şi că, în acest sens, a discutat și cu Dacian Cioloș, șeful Executivului.

"Mă gândesc tot timpul la procedurile pe care ar trebui să le pornim, pentru a relua discuţia privind modificarea Constituţiei şi a constitui acel consens politic printr-un gest de bună credinţă al Guvernului şi a forma acea forţă din spate, care să modifice datele esenţiale ale Constituţiei", a declarat vicepremierul, precizând că a discutat în legătură cu acest subiect și cu premierul Cioloș, precum și cu alţi membri ai corpului politic .

"Aceasta este o temă pe care şi-o doresc toate partidele politice", a mai spus vicepremierul Dâncu.

Citește și: Vasile Dâncu nu mai deține IRES. A cedat institutul cu o săptămână înainte să fie numit în Guvern

Întrebat unde crede că trebuie modificată Legea fundamentală, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a explicat: "Este o chestiune de consens naţional, dar ar trebui să se schimbe tipul de Republică. - Ori parlamentară, ori prezidențială? - Acum suntem într-o republică pe care, atunci când am scris o carte privind tipul de republică, trebuia să scriem ce fel de republică este... Am discutat cu o grămadă de constituţionalişti, şi unii au spus semi-prezidenţială, alţii semi-parlamentară. Trebuie să stabilim foarte clar acest lucru, este esenţial.

Din punctul meu de vedere, ca sociolog, cred că cel mai bine s-ar potrivit o republică prezidenţială. La noi, tipul de alegeri şi dinamica lor, interesul pentru alegerile prezidenţiale... M-am uitat pe lista de cereri care se fac către preşedinte la scurt timp după ce câştigă alegerile şi, în general, i se cere să guverneze. Oamenii vor salarii mai mari, să dezvolte România, să creeze un cadru economic. Cred că aceste cereri ar însemna un asemenea tip. Apoi, trebuie să ştim foarte clar ce tip de Parlament ne dorim. Poate că unul unicameral ar însemna o simplificare extremă, dar nu este firesc să avem ambele Camere cu aceleaşi funcţii. Cred că Senatul ar trebui să fie un fel de Cameră a regiunii, dacă vrem să facem aşa, să fie specializată, o expresie a excelenţei româneşti", a adăugat vicepremierul Dâncu.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel