Variola maimuței. Ce este și cum poți să te infectezi?

Sursă foto: cdc.gov
Sursă foto: cdc.gov

Variola maimuței este un virus provenit de la primate, care a început să creeze din ce în ce mai multe focare în lume. 

Variola maimuței este cauzată de virusul cu același nume, un membru al familiei de virusuri denumite variole. Această variantă de boală este mult mai puțin severă și experții spun că șansele de infecție sunt scăzute. Maladia apare mai ales în părți îndepărtate ale țărilor din Africa centrală și de vest și în apropierea pădurilor tropicale. Există două tulpini principale ale virusului - tulpina Africa de Vest și tulpina Africa Centrală.

Variola maimuței. Care sunt simptomele

Simptomele inițiale includ febră, dureri de cap, umflături la nivelul pielii, dureri de spate, dureri musculare și apatie generală. Odată ce febra scade, se poate dezvolta o erupție cutanată, care începe adesea pe față, apoi se răspândește în alte părți ale corpului, cel mai frecvent în palme și tălpi. Erupția cutanată, care poate avea senzații extreme de mâncărime, se modifică și trece prin diferite etape înainte de a forma în sfârșit o crustă, care mai târziu cade. Leziunile pot provoca cicatrici.

De obicei, infecția dispare de la sine și durează între 14 și 21 de zile.

Variola maimuței. Cum te infectezi

Variola maimuței se poate răspândi atunci când cineva are contact cu o persoană infectată. Virusul poate pătrunde în organism prin pielea rănită, căile respiratorii sau prin ochi, nas sau gură.

Nu a fost descrisă anterior ca o infecție cu transmitere intimă, dar poate fi transmisă prin contact direct în timpul coitului.

Se poate răspândi și prin contactul cu animale infectate, cum ar fi maimuțe, șobolani și veverițe, sau prin obiecte contaminate cu virusul, cum ar fi așternuturile și îmbrăcămintea.

Variola maimuței. Cât de periculoasă este

Majoritatea cazurilor de infectare sunt ușoare, uneori seamănă cu varicela și se vindecă de la sine în câteva săptămâni. Variola maimuței poate fi uneori severă. S-a raportat că a provocat o serie de decese în Africa de Vest, scrie BBC

Variola maimuței. Care este tratamentul

Nu există tratament pentru variola maimuței, dar focarele pot fi controlate prin prevenirea infecțiilor. S-a dovedit că vaccinarea împotriva variolei este eficientă în proporție de 85% în prevenirea variolei maimuței.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel