Vara 'revine' în Franţa, cu temperaturi de 30 de grade Celsius aşteptate în acest weekend

Vara 'revine' în Franţa, cu temperaturi de 30 de grade Celsius aşteptate în acest weekend
Vara 'revine' în Franţa, cu temperaturi de 30 de grade Celsius aşteptate în acest weekend

O vreme asemănătoare celei de vară urmează să aducă temperaturi de până la 30 de grade Celsius în acest weekend în anumite regiuni din Franţa, unde condiţiile meteorologice blânde au persistat timp de mai multe săptămâni, transmite DPA.

În sud-vestul Franţei, temperaturile ar putea urca până la valori de 27-30 de grade Celsius în acest weekend, a anunţat joi biroul naţional de meteorologie (Meteo France). Regiunile aflate de-a lungul graniţei cu Spania ar putea înregistra chiar valori de peste pragul de 30 de grade Celsius.

Datorită aerului cald din Insulele Canare şi Peninsula Iberică, temperaturile din Franţa vor fi cu 4-5 grade Celsius peste media naţională înregistrată în această perioadă a anului.

Recorduri de temperatură au fost doborâte deja în mai multe localităţi franceze în ultimele zile.

Aşa cum a subliniat şi Meteo France în prognoza sa de joi, valul de vreme caldă se produce pe fundalul tot mai vizibil al schimbărilor climatice.

Valurile de căldură au devenit nu doar mai frecvente şi mai intense, ci se produc, de asemenea, atât mai devreme cât şi mai târziu în raport cu perioada estivală, aşa cum urmează să se întâmple în acest weekend.

Citește și - Activişti de mediu patrulează pe străzile din Paris pentru a stinge luminile magazinelor: Aici nu este Versailles!

 

Firmele luminoase care rămân aprinse pe faţadele magazinelor golite de clienţi pe timpul nopţii la Paris nu sunt pe placul activiştilor de mediu ai organizaţiei Extinction Rebellion, care afirmă că 'aici nu este Versailles!' şi patrulează pe străzile din capitala Franţei pentru a denunţa aceste abateri de la sobrietatea energetică, mergând, în unele cazuri, până într-acolo încât opresc ei înşişi sistemele de iluminat, informează AFP. 

În acţiuni sunt implicaţi aproximativ 20 de activişti din organizaţia pentru climă Extinction Rebellion, care descind în două grupuri străzile din Paris. 'Evităm neapărat situaţia în care plecăm în fugă' în cazul unei întâlniri cu forţele de ordine, a declarat 'Joad', un activist experimentat, care a enumerat apoi riscurile juridice şi sfaturile de urmat în cazul unei eventuale arestări, conform instructajului cu liderul lor.

Echipa lui Joad se plimbă prin pitorescul cartier Le Marais, unde magazinele de îmbrăcăminte de lux şi de produse cosmetice rămân iluminate intens, în majoritatea lor, mult timp după închidere. Acţiunea, care se doreşte strict non-violentă, vizează magazinele cu lumini rămase aprinse pe durata nopţii după plecarea clienţilor, precum şi ecranele sau panourile publicitare luminoase.

Mai multe 'unelte' au fost distribuite activiştilor, în marea lor majoritate persoane tinere: afişe, rulouri adezive, lipici şi bastoane extensibile, care le permit să atingă un întrerupător pentru a opri anumite firme luminoase din exteriorul magazinelor. 'Dublu discurs' Un prim magazin de bijuterii, situat într-o clădire în stil gotic, a fost ales de activişti, iar vitrina lui a fost acoperită cu un afiş conţinând un mesaj redactat pe un ton didactic:

'În contextul în care milioane de oameni au probleme financiare cu încălzirea şi iluminatul în această iarnă şi când ne aşteptăm la întreruperi ale furnizării de electricitate, nu ni se pare rezonabil să lăsăm magazinele cu luminile aprinse doar în scopuri publicitare'.

Au urmat zeci de afişe similare, lipite cu bandă adezivă pe vitrinele unor magazine de ochelari de vedere, de pantofi, de parfumuri şi de saltele. Firma exterioară a unui celebru producător de jeanşi a fost stinsă brusc cu ajutorul unui baston - chiar dacă toate spoturile au rămas aprinse în interior.

'Este un gest simbolic, deoarece noi suntem conştienţi că acest consum energetic al panourilor luminoase nu reprezintă decât un mic procent din consumul energetic al ţării', a recunoscut un alt activist din Extincion Rebellion, supranumit 'Pikou' şi care militează pentru climă de doi ani. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel