Urme de pesticide în produsele agricole din Franța. Care sunt fructele și legumele cele mai încărcate cu pestidice

FOTO: Freepik @user15285612
FOTO: Freepik @user15285612

Cel puțin un reziduu de pesticide în aproape trei sferuri dn fructele și aproape jumăte din legumele vândute în Franța.

Aproape trei sferturi din fructe (73,1%) și aproape jumătate din legume (45,8%) neecologice au fost depistate cu cel puțin un reziduu de pesticide în perioada 2017-2021, potrivit unui studiu realizat de Générations futures publicat joi, la mai puțin de o lună de la anunțarea întreruperii planului Ecophyto în Franța, relatează AFP, scrie Agerpres.

Pe un studiu anterior care acoperă cei cinci ani precedenți (2012-2017), realizat de aceeași asociație, care se bazează pe ”rezultatele planurilor de monitorizare a reziduurilor de pesticide efectuate de autoritățile franceze”, în special cele ale conducerii generale franceze de prevenire a fraudelor (DGCCRF), 71,9% din fructele vândute în Franța și 43,3% din legume au fost afectate.

Cireșele și țelina, cele mai afectate

Dintre cele 21 de fructe studiate între 2017 și 2021 de un inginer de specialitate din cadrul ONG-ului, unele se află într-o situație deosebit de critică: 93,8% dintre probele de la cireșe conțin urme de cel puțin un pesticid. Peste 80% conțin chiar și urme de mai multe pesticide.

Grapefruits (91,1%), nectarinele și piersicile (90,2%), strugurii (88,3%) și chiar clementinele/mandarinele și portocalele (87,2%) au, de asemenea, cele mai slabe rezultate.

Cantitatea de pesticide conținută de anumite fructe depășește chiar ”limita maximă de reziduuri” (LMR), nivelul maxim autorizat legal în alimente. Acesta este înregistrat în special la fructul pasiunii (37,2% cu cel puțin un reziduu de pesticid care depășește limita), ananas (22,6%) și rodii (18,8%).

Dintre cele 31 de legume studiate, 78,3% din țelină, 69% din pepeni și 67,7% din andive studiate conțin cel puțin un reziduu de pesticide.

Cele care depășesc cel mai mult LMR sunt verdețurile proaspete (13,8%), rădăcina de țelină (12,7%) și salatele (12,1%).

Acest studiu arată ”că prezența pesticidelor în alimentele vegetale rămâne mai actuală ca niciodată și necesită implementarea unor politici agricole proactive și restrictive menite să reducă dependența noastră de aceste substanțe sintetice”, subliniază Générations Futures într-un comunicat.

Citește și: Agricultorii europeni ameninţă cu noi proteste dacă Bruxelles nu rezolvă revendicările privind importurile ucrainene

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel