„Un suflet de român", noul imn național, propus de un academician-VIDEO

DCNews Team / 03 iul 2016 / 13:05 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

 

Academicianul Adrian Toader, cu dublă cetăţenie, română şi americană, cere autorităţilor, ca la revizuirea Constituţiei, să fie înlocuit actualul imn naţional „Deşteaptă-te române" cu un imn intitulat „Un suflet de român", pentru care a scris versurile.

Adrian Toader a plecat din România ca dizident politic în anul 1979, şi s-a stabilit în SUA. A crescut cu vechiul imn al Republicii Socialiste România, „Trei culori", despre care spune că nu i-a plăcut, pentru că din text părea că s-ar fi limitat la trei numărul culorilor.

Acesta consideră că, la peste un sfert de secol de la Revoluţia din 1989, se impune un nou imn naţional care să înlocuiască actualul imn "Deșteaptă-te române".

"Eu propun autorităţilor, Parlamentului, ca la revizuirea Constituţiei, să aprobe şi înlocuirea actualului imn naţional. Avem multe priorităţi, dar imnul naţional este precum o cheie mică care deschide o poartă mare, calea către demnitate şi mândrie naţională, calea către a exista întru totul, uniţi în spirit şi cultură, de a respecta înaintaşii noştri, de a ne iubi şi respecta copiii, urmaşii noştri", a explicat acesta, potrivit Mediafax.

Versiunea finală a imnului este interpretată de Corul de Cameră al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima" Cluj-Napoca, "Cappella Transylvanica", dirijor Cornel Groza.

"Un suflet de român este un imn pacifist, care cheamă la unitate naţională. Este uşor de memorat, are 8 strofe iar, în total, imnul durează 2 minute şi 20 de secunde", a subliniat acesta.


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26