Un criminal condamnat la moarte a fost executat DUPĂ 30 de ani

Pixabay / Un criminal condamnat la moarte a fost executat DUPĂ 30 de ani
Pixabay / Un criminal condamnat la moarte a fost executat DUPĂ 30 de ani

Un bărbat condamnat la moarte pentru crimă a fost executat după o așteptare de 30 de ani.

Deţinutul condamnat la moarte în Alabama, Willie B. Smith III, a fost executat joi seară, a anunţat biroul procurorului general al statului, după ce Curtea Supremă a SUA a refuzat să audieze un recurs pentru cea de-a 11-a oară, relatează CNN. Smith a fost executat prin injecție letală la 9:47 p.m. ora locală în Atmore, Alabama, potrivit biroului procurorului general.

Bărbatul a fost condamnat pentru că a jefuit-o pe Sharma Ruth Johnson, în vârstă de 22 de ani, apoi a forțat-o să intre în portbagajul propriei mașini furate și a împușcat-o mortal în 1991. Anchetatorii spun că Smith a incendiat apoi mașina cu cadavrul lui Johnson înăuntru.

Familia victimei a așteptat aproape 30 de ani

„Familia Sharmei Johnson a trebuit să aștepte 29 de ani, 11 luni și 25 de zile pentru a vedea sentința ucigașului lui Sharma să fie pusă în aplicare”, a declarat procurorul general al statului Steve Marshall într-un comunicat. „În cele din urmă, pedeapsa crudă și neobișnuită care le-a fost aplicată – o negare de decenii a dreptății – a luat sfârșit”.

În februarie, Curtea Supremă i-a blocat execuția pe motiv că Smith își dorea ca la execuție să participe consilierul său spiritual. Statul Alabama a cerut justiției să permită execuția fără consilierul său în cameră. La 17 octombrie, o hotărâre preliminară care urma să-i oprească execuția din cauza metodei alese a fost respinsă în instanța federală.

Condamnatul are deficiențe cognitive

O lege de stat care a intrat în vigoare în 2018 le permitea deținuților condamnați la moarte să aleagă moartea prin hipoxie cu azot în loc de injecție letală, metoda implicită de execuție. Dosarele instanței arată că Smith a primit formularul de alegere, dar nu s-a decis într-o perioadă de 30 de zile de la înscriere. Deoarece Smith suferă de „deficiențe cognitive semnificative”, cererea sa de ordonanță preliminară a susținut că nu a putut „să se bucure de beneficiile statutului și ale formularului de alegere” fără a fi ajutat să înțeleagă formularul și conținutul acestuia. Potrivit hotărârii, avocații lui Smith au afirmat că acesta nu a putut completa formularul deoarece are un IQ cuprins între 64 și 72.

Guvernatorul Kay Ivey a declarat într-o declarație după execuție: „Dovezile în acest caz au fost copleșitoare și justiția a fost făcută pe bună dreptate. Executarea sentinței lui Smith transmite mesajul că statul Alabama nu va tolera aceste acte criminale. Mă rog ca cei dragi ai doamnei Johnson să poată găsi pacea”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel