UE. Vești proaste pentru Turcia

Liderii celor două principale grupuri politice din Parlamentul European (PE) au cerut marți suspendarea negocierilor privind aderarea Turciei la UE. Solicitarea vine după epurările desfășurate de președintele Recep Tayyip Erdogan după lovitura de stat eșuată din luna iulie.

'Mesajul nostru către Turcia este foarte clar: negocierile de aderare trebuie înghețate imediat', a declarat Manfred Weber, liderul grupului popular (Partidul Popular European—PPE).

Un mesaj similar a fost transmit și de Gianni Pitella, liderul grupului socialist (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților Europeni — S&D). 'Vrem să înghețăm negocierile de aderare', a spus acesta.

După lovitura de stat eșuată din 15 iulie, peste 100.000 de persoane, printre care se numără mai ales militari, profesori, judecători, jurnaliști și lideri ai minorității kurde, au fost suspendate din funcțiile deținute, asupra lor planând suspiciunea unor legături cu rețeaua clericului musulman Fetullah Gulen, acuzat de președintele Erdogan că a orchestrat puciul. De atunci au fost operate și 36.000 de arestări, iar mai multe instituții media private au fost închise, scrie Agerpres.

'Mesajul nostru politic către Turcia este că drepturile omului, drepturile civile și democrația sunt nenegociabile dacă vrea să facă parte din UE', a mai spus marți Pitella în timpul dezbaterii din planul PE, care va da joi un vot consultativ privind posibila înghețare a negocierilor cu Turcia.

Oficialii europeni i-au mai transmis astfel de mesaje lui Erdogan, care însă nu și-a schimbat poziția. Mai mult decât atât, el a anunțat săptămâna trecută că intenționează să organizeze anul viitor un referendum pe tema continuării negocierilor de aderare la UE, negocieri care oricum au avansat foarte puțin după inițierea lor cu 11 ani în urmă.

De asemenea, Erdogan a avertizat că Turcia ar putea intra într-o alianță cu Rusia și China, în timp ce de la Ankara continuă să vină declarații despre posibila anulare a acordului încheiat de UE și Turcia pentru stăvilirea fluxului migrator.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

STIRE RECOMANDATA

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel