UE, apel către Donald Trump

Șefa diplomației europene Federica Mogherini a făcut apel la Statele Unite să păstreze finanțarea agențiilor ONU care se ocupă de chestiuni precum ajutoarele alimentare, refugiații și copiii, spunând că activitatea acestora este uneori mai importantă pentru pace și securitate decât sunt cheltuielile pentru apărare, transmite AFP, scrie Agerpres.

Președintele american Donald Trump a propus o reducere nespecificată a finanțării pentru ONU și pentru agențiile sale, precum și o creștere cu 25% a finanțării SUA pentru operațiunile de menținere a păcii.

"Vreau să fiu bine înțeleasă și să le vorbesc direct prietenilor noștri americani. Este esențial pentru noi să investim în continuare în aceste agenții ale ONU. Sunt la fel de importante pentru pacea și securitatea globale precum cheltuielile pentru apărare — sau chiar mai mult", a spus șefa diplomației europene în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.

Ea a oferit ca exemplu Agenția ONU pentru copii — UNICEF, Programul Alimentar Mondial — PAM, Agenția ONU pentru refugiați — UNHCR și UNRWA, care lucrează cu refugiații palestinieni, și a spus că finanțarea acestor agenții este o contribuție "la securitatea noastră comună". Ea a afirmat de asemenea că finanțările țărilor din UE reprezintă jumătate din bugetele totale ale agențiilor.

Agențiile ONU sunt finanțate voluntar de către guverne, iar SUA sunt principalul contributor al multora dintre ele.

SUA asigură de asemenea 22% din bugetul central de 5,4 miliarde de dolari al ONU, precum și 28,5% din bugetul de 7,9 miliarde de dolari pentru operațiunile de menținere a păcii. Aceste contribuții au fost agreate de cele 193 de state membre ale Adunării Generale a ONU.

Trump a acuzat luna trecută faptul că SUA au pe umeri o povară prea mare din costurile ONU, dar că în cazul în care organizația își va reforma modul în care operează, investițiile ar fi meritate.

Mogherini a cerut de asemenea SUA să își mențină angajamentul față de acordul global de combatere a schimbărilor climatice, înțelegere pe care Donald Trump a amenințat să o denunțe. El a promis că va lua o decizie până la sfârșitul lunii mai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel