Ucraina: Președintele Volodimir Zelenski vrea ca armata să nu mai fie obligatorie

Fotografie creată de Specna Arms, de la Pexels
Fotografie creată de Specna Arms, de la Pexels

Volodimir Zelenski vrea ca armata să nu mai fie obligatorie în Ucraina. Președintele ucrainean a semnat, în acest sens, un decret care prevede, printre altele, tranziția armatei la una alcătuită din militari profesioniști. 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat, marți, un decret care prevede renunțarea la stagiul militar obligatoriu în Ucraina de la 1 ianuarie 2024. De asemenea, decretul prevede tranziția armatei ucrainene la una alcătuită din militari profesioniști, transmite agenția de presă ukrinform.net

Volodimir Zelenski a sugerat guvernului de la Kiev să adopte un set de proiecte de lege în domeniul apărării. Acestea vor fi trimise în cele din urmă spre aprobare către parlament, conform Interfax Ucraina.

În contextul temerilor legate de un potențial atac armat al Rusiei asupra Ucrainei, Zelenski a salutat sprijinul diplomat și militar pentru țara pe care o conduce, „cel mai important începând din 2014”.

Amintim că Rusia a concentrat, în ultimele săptămâni, circa 100.000 de militari în apropierea frontierei sale cu Ucraina. Au fost intensificate, totodată, și exercițiile militare, potrivit Digi24

VEZI ȘI: Rusia revine și spune că nu vrea ieșirea Bulgariei din NATO, dar are o problemă cu România

Ambasadorul Rusiei în Bulgaria, Eleonora Mitrofanova, a detaliat cererea Moscovei ca NATO să revină la granițele sale din 1997, subliniind că acest lucru nu implică retragerea NATO din Bulgaria, într-un interviu acordat marți postului NOVA TV.

„Nu se pune problema țărilor care au aderat la NATO după 1997 să iasă NATO. Vorbim despre retragerea contingentului militar, a bazelor și a armelor strategice staționate pe teritoriul lor din 1997. Nu vorbim despre Bulgaria pentru că în acest moment nu aveți nici baze și nici armament ofensiv strategic, dar acest lucru ar trebui să preocupe România într-o oarecare măsură“, a menționat ambasadorul.

„Vorbim despre o atitudine principială, despre un anumit contingent militar, armamente strategice și baze situate pe teritoriu. Nu există nimic de acest gen în Bulgaria. Aș dori să subliniez că guvernul dumneavoastră a avut mare dreptate, după părerea mea, nu a vorbit dur despre această problemă și nu a încercat să facă aceste jocuri“, a explicat diplomatul.

Citește mai mult AICI. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel