Ucraina: Directorul Energoatom susţine că ruşii s-ar pregăti să părăsească centrala nucleară Zaporojie

Directorul Energoatom susţine că ruşii s-ar pregăti să părăsească centrala nucleară Zaporojie.

Directorul companiei Energoatom, societatea în subordinea căreia se află centralele atomoelectrice din Ucraina, a susţinut duminică faptul că observă semne conform cărora trupele ruse s-ar pregăti să renunţe la controlul asupra centralei nucleare Zaporojie, pe care au ocupat-o la începutul lunii martie, în primele zile ale invaziei ruse în Ucraina, relatează Reuters.

O asemenea decizie ar însemna o schimbare majoră pe frontul din regiunea sudică ucraineană Zaporojie, unde linia de contact dintre trupele ruse şi cele ucrainene a rămas aproape neschimbată în ultimele luni, în timp ce bombardamentele repetate în zona centralei nucleare pentru care cele două tabere se acuză reciproc continuă să provoace temeri asupra riscului unui nou Cernobâl.

În ultimele săptămâni am primit efectiv informaţii despre semne că (trupele ruse) s-ar putea să se pregătească să plece de la centrala situată în zona oraşului Energodar, a spus la televiziunea ucraineană Petro Kotin, şeful Energoatom.

În primul rând, în mass-media ruse sunt foarte multe relatări conform cărora ar fi mai bine să părăsească (centrala) şi să încredinţeze controlul (acesteia către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică - AIEA). Impresia creată este că (ruşii) îşi fac bagajele şi fură tot ce pot, a adăugat responsabilul ucrainean.

Directorul AIEA, Rafael Grossi, s-a întâlnit la Istanbul pe 23 noiembrie cu o delegaţie rusă pentru a discuta despre instituirea unei zone de protecţie în jurul centralei, pentru a preveni un posibil dezastru nuclear. În ziua următoare acestei întâlniri, vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat că o decizie asupra creării unei asemenea zone trebuie luată foarte rapid.

VEZI ȘI: Liderul grupului Partidului Popular European (PPE) în Parlamentul European, Manfred Weber, îndeamnă statele vest-europene să dea dovadă de mai multă solidaritate în primirea refugiaţilor ucraineni

Liderul grupului Partidului Popular European (PPE) în Parlamentul European, Manfred Weber, îndeamnă statele vest-europene să dea dovadă de mai multă solidaritate în primirea refugiaţilor ucraineni, al căror număr ar putea creşte dacă vor continua atacurilor ruseşti asupra infrastructurilor energetice ucrainene în plină iarnă.

Dacă şi mai mulţi ucraineni vor fi forţaţi să plece pe parcursul iernii din cauza atacurilor şi bombardamentelor ruseşti, atunci Europa Occidentală trebuie să-şi asume mai multă responsabilitate, a spus Weber ziarului german Bild am Sonntag, preluat duminică de agenţia DPA.

Aceasta este o provocare fără precedent, care trebuie să fie abordată cu solidaritate, a indicat politicianul german.

Conform datelor agenţiei ONU pentru refugiaţi, UNHCR, de când a început pe 24 februarie războiul cu Rusia aproape opt milioane de ucraineni s-au refugiat în afara ţării. Dintre aceştia, peste un milion sunt înregistraţi în Germania, conform Ministerului de Interne german.

În comparaţie cu Germania, în alte state vest-europene numărul refugiaţilor ucraineni înregistraţi este semnificativ mai mic, circa 119.000 în Franţa, circa 173.000 în Italia şi aproximativ 154.000 în Spania, potrivit UNHCR.

Numărul cel mai mare de refugiaţi ucraineni este înregistrat în Polonia, peste 1,5 milioane.

Comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson a declarat aceleiaşi publicaţii germane că în prezent statele membre care au în continuare capacitate (pentru refugiaţi ucraineni) îşi sporesc în mod clar eforturile pentru le ajuta pe celelalte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel