Turcia: Erdogan, răsturnare de situație. Acord

[] []

28 iun 2018 / 10:13
Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi partenerul său de alianţă guvernamentală Devlet Bahceli, liderul partidului Mişcarea Naţionalistă (MHP), au convenit să nu extindă starea de urgenţă după expirarea actualului termen de trei luni în iulie, a anunţat joi ziarul proguvernamental Sabah, citat de Reuters. 

Starea de urgenţă a fost instituită după puciul eşuat în iulie 2016 şi a fost prelungită la fiecare trei luni de atunci. Erdogan declarase anterior că va ridica starea de urgenţă dacă va câştiga alegerile prezidenţiale din 24 iunie. 

Preşedintele turc a fost reales cu 53% din voturi la prezidenţialele de duminica trecută pentru un mandat până în 2023, dar beneficiind de acum încolo de puteri executive sporite, pe care turcii le-au votat la referendumul de anul trecut. 

Partenerul de alianță, cuvânt greu de spus 

Anunţul privind decizia preşedintelui turc de a nu prelungi starea de urgenţă intervine după întâlnirea pe care Erdogan a avut-o miercuri după-amiază cu partenerul său de alianţă, Devlet Bahceli. Potrivit publicaţiei, Erdogan ar putea oferi posturi MHP în cabinetul său, recompensând sprijinul acestui partid pentru formaţiunea sa, Partidul Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP, dreapta/conservator) în parlament. 

"În cadrul discuţiilor, s-a ajuns la un acord pentru a nu extinde starea de urgenţă", a informat ziarul Sabah, fără a oferi detalii sau a preciza sursa acestei informaţii. 

Starea de urgenţă le permite lui Erdogan şi guvernului turc să ocolească parlamentul în adoptarea noilor legi şi le permite să suspende drepturi şi libertăţi civice. 

Potrivit criticilor, Erdogan utilizează starea de urgenţă ca pretext pentru a înlătura disidenţa. În schimb, Ankara susţine că are nevoie de această măsură pentru a preveni ameninţările la adresa securităţii ţării. 


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27