Turcia blochează aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Radu Tudor: Cele mai dificile negocieri. Slabe speranțe

Analistul militar Radu Tudor a vorbit despre opreliștile pe care Turcia le pune în fața aderării Suediei și Finlandei la NATO.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se va întâlni marţi la Madrid cu omologul său finlandez Sauli Niinisto şi cu premierul suedez Magdalena Andersson pentru a discuta despre candidaturile Suediei şi Finlandei la NATO, blocate de Ankara, a anunţat preşedinţia de la Helsinki pe Twitter, potrivit AFP.

Această primă reuniune la nivel înalt între Erdogan, Niinisto şi Andersson va avea loc în debutul summitului NATO, în prezenţa secretarului general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a indicat preşedinţia finlandeză.

Noi negocieri vizând deblocarea veto-ului turc sunt prevăzute şi luni la sediul NATO din Bruxelles, a precizat Helsinki.

Preşedinţia turcă a prevenit totuşi împotriva unui exces de optimism. Într-o declaraţie la televiziunea Haberturk, Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al lui Erdogan şi un apropiat al acestuia, a atenţionat că 'a asista la un summit nu înseamnă că vom reveni asupra poziţiei noastre'.

'Mingea este în terenul lor acum', a adăugat el referindu-se la Suedia şi Finlanda, scrie Agerpres.

Radu Tudor: Cele mai dificile negocieri

Analistul militar Radu Tudor a intervenit prin telefon la Antena 3, la Știrile Dimineții, moderate de Ana Iorga, unde a vorbit despre ce se va întâmpla cu Suedia și Finlanda la summit-ul NATO de la Madrid:

„Sunt probabil cele mai dificile negocieri pe care Alianța Nord Atlantică le-a avut de purtat în ultimii ani. Este evident că Turcia vrea să blocheze aderarea Suediei și Finlandei la NATO nu pentru că nu ar îndeplini criterii, ci pentru că în relația bilaterală și în atitudinea față de grupări pe care Turcia le consideră ca fiind teroriste există câteva aspecte ale legislației din cele două țări nordice care nemulțumesc Ankara.

Dintr-un aspect bilateral între Turcia și Suedia și Turcia și Finlanda, totul s-a transferat la nivel aliat. Înțeleg faptul că, ieri după amiază, secretarul general al NATO a mai realizat un rând de consultări, astăzi continuă aceste consultări, dar sunt destul de slabe speranțe dată fiind inflexibilitatea Turciei și aș spune chiar și afinitatea față de Moscova și Vladimir Putin, ca la summit-ul de la Madrid, care începe mâine, să fie anunțată aderarea Suediei și Finlandei la NATO.

Suedia și Finlanda achiziționează deja ca partenere ale Alianței Nord Atlantice și din punct de vedere securitar am văzut deja unele măsuri care au fost luate în cele două țări și cred că putem conta pe ele atunci când vine vorba strict de chestiuni de apărare și securitate. În relația politică ne așteptăm ca aceste negocieri să avanseze, ca doleanțele Turciei să fie rezolvate și chiar dacă nu om vedea, mâine, oficializată aderarea Suediei și Finlandei, până la finalul anului sunt șanse destul de mari ca lucrul acesta să se întâmple și evident că va fi un alt Consiliu Nord Atlantic la nivel de miniștri și vom vedea foarte probabil această chestiune rezolvată, mai ales că Suedia deja a făcut unele modificări în legislație și deja a menționat faptul că organizația PKK desfășoară activități teroriste. Se îndreaptă totul spre rezolvarea doleanțelor Turciei, dar nu cu viteza cu care n-am fi dorit“, a precizat, la Antena 3, analistul militar Radu Tudor.

Suedia și Finlanda în NATO. Franța îi cere Turciei „să aleagă“: Vrea să întărească Alianța sau este împotriva ei?

Turcia trebuie să aleagă cu privire la integrarea în NATO a Suediei şi Finlandei, cu riscul de a ridica semne de întrebare cu privire la comportamentul său în cadrul Alianţei, a afirmat duminică şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, relatează AFP.

Secretarul general al Alianţei (Jens Stoltenberg, n.red.) se află în prima linie, dar ţine de Turcia să facă alegerile în faţa responsabilităţilor sale. Vrea să întărească Alianţa sau este împotriva ei? Ceea ce ar duce la întrebări cu privire la comportamentul său în calitate de membru al NATO, a apreciat Catherine Colonna într-un interviu acordat Journal du Dimanche.

Turcia este un membru important al Alianţei Atlantice, a precizat şefa diplomaţiei franceze.Finlanda şi Suedia au făcut o alegere istorică. Să le avem pe ambele în NATO ar fi un plus pentru securitatea noastră în Europa. Au făcut eforturi în discuţia cu Turcia, a menţionat ea.

În pofida discuţiilor de lunea trecută, la Bruxelles, între Turcia, Suedia şi Finlanda, o deblocare rapidă a candidaturilor celor două ţări la NATO se anunţă complicată în apropierea unui summit al organizaţiei, între 28 şi 30 iunie, la Madrid.

În contextul invaziei ruse în Ucraina, Suedia şi Finlanda au cerut să adere la NATO, dar se lovesc de opoziţia Turciei.

Aceasta acuză mai ales Suedia că adăposteşte militanţi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat de Ankara organizaţie 'teroristă' (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel